A mikrohullámú sütőnek számos előnye van. Az étel gyorsabban elkészül és több vitamin és ásványi anyag marad benne, mint a hagyományos főzés során. Ugyanakkor vannak olyan ételek, amelyeket tilos betenni a mikróba, mert felrobbannak, vagy a belőlük kiáramló gőz okozhat problémákat.

5 étel, amit soha ne tegyünk a mikróba

TOJÁS
Jobb ha nem próbálkozunk azzal, hogy kemény tojást főzzünk a mikróban. A nagy hőhatás miatt a tojásban gőz keletkezik, és mivel a gőz nem tud kiszabadulni így felrobban a tojás. Jobban járunk tehát, ha a hagyományos tojásfőzésnél maradunk, már csak azért is, mert a felrobbant tojás darabjait borzasztó nehéz kitakarítani a mikróból.

FELDOLGOZOTT HÚSOK
Sokan a virslit is a mikróban melegítik fel, de ezt az ételt sem ajánlatos mikrohullámú sütőbe tenni, ahogyan a kolbászokat, felvágottakat sem. A virsli egyrészt könnyen szétrobbanhat, ha túl sokáig melegítjük, másrészt ezek a feldolgozott húskészítmények tele vannak tartósítószerrel, adalékanyagokkal és koleszterinnel. A magas hőmérséklet miatt oxidálódhat a koleszterin, ami megtapad az érfalon, így nagyobb a kockázata a szívbetegség kialakulásának.

CSÍPŐS PAPRIKA
Semmilyen csípős paprikát, csípős ételt ne melegítsünk mikróban. Az erős paprikában található kapszaicin felszabadul a nagy hő hatására és kellemetlen élményben lesz részünk, amikor kinyitjuk a mikró ajtaját. Mintha paprikaspray-vel fújnánk be a konyhába, olyan érzés lesz.

PARADICSOMSZÓSZ
Megmaradt tegnapról egy kis paradicsomszósz, s míg kifőzzük a tésztát betesszük a mikrohullámú sütőbe felmelegíteni? Rossz ötlet. A sűrű szószok nem tudnak egyenletesen felmelegedni, a felszabadult gőz pedig szétfröccskölődik a sütő belsejében.

FAGYASZTOTT HÚS
Gyors és egyszerű megoldásnak tűnik a fagyasztott hús felengedése a mikróban, de a hő egyenletlen eloszlása miatt előfordul, hogy egyes területek fagyosak maradnak, míg a hús másik része túlmelegszik. A hideg részekben jobban elszaporodhatnak a baktériumok, amelyek potenciális fertőzésveszélyt jelentenek a fogyasztók számára. Az a legjobb ha a fagyasztott húst a főzés előtti éjszaka kivesszük a hűtőből, így egyenletesen olvad fel.

Így olvasszuk ki biztonságosan a csirkehúst!

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.