Amíg a fogyasztásunk a természethez igazodott, májusban ehettünk először csirkét, addigra nőttek fel megfelelő méretűre a kora tavasszal keltetett csibék. Ma már bármikor hozzájuthatunk egy fiatal szárnyashoz. De ma is érdemes odafigyelni, hogy hol és milyen minőségben vásárolunk.

Májusi csirke

Sokszor megírtuk már, hogy ha tehetik, kapirgálós csirkét vegyenek, ne állatgyárban, rossz körülmények között előállított baromfihúst. Igen, nagy a különbség az árban, az olcsó gyári csirke sokszor már 600 Ft/kg körüli áron kapható a nagy élelmiszer-áruházakban, míg a szabadtartásban, kukoricán nevelt szárnyas ára akciósan is legalább ennek a duplája. De próbálják ki egyszer, és látni fogják, hogy a tanyasi csirke jóval kevesebb vizet tartalmaz, tehát már ezzel is olcsóbb, sokkal jobb a hús textúrája, finomabb és laktatóbb. Ráadásul a neveltetése során nem tömték tele mindenféle gyógyszerrel és antibiotikummal.

Hogyan daraboljuk?

A konyhakész csirkét a pörkölthöz lehetőleg egyforma darabokra kell vágni, hogy egyszerre főjön meg az összes. Először levágjuk a két-két szárnyat és combot. A combokat mindenféleképpen osszuk felső és alsó combra. A szárnyvégeket is érdemes levágni, nem kell kidobni, jól ízesíti majd a szaftot. A csirke törzsét kétoldalt szétvágjuk, így lesz egy nagy far-hátunk és egy bőrös, csontos mellünk. A far-hátat általában 3 darabra érdemes vágni keresztben, a csontos csirkemellet pedig négy részre osztjuk. A belsőségeket is nyugodtan belefőzhetjük (szív, vese, zúza), de a májat csak az utolsó öt percre dobjuk bele.

Három remek ételt ajánlunk. A csirkepaprikás megunhatatlan klasszikus. Ráadásul nincs is vele sok munka. Jól ölre lehet menni az elkészítési módján és fűszerezésén (ki mit pirít először, kell-e bele fokhagyma, mivel sűrítjük a szaftot stb.). Mi most egy egyszerű receptet ajánlunk, működik, és nagyon finom a végeredmény. Ha úgy jobban szeretik, a végén keverjenek hozzá egy pohárka házi tejfölt.

Csirkepaprikás nokedlivel

A zöldborsós csirke örök kedvenc. Ilyenkor még édes, zsenge a zöldborsó, fantasztikus zamatot kölcsönöz az ételnek. Ha hozzájutunk, érdemes beledobni a kifejtett borsóval együtt egy nagy marék cukorborsót is. Ha nem kapunk, akkor pár üres borsóhüvelyt főzzünk bele a raguba, nagyon jó ízt ad, de azt majd a főzés végén ki kell dobni, mivel nem ehető.

Zöldborsós csirkecomb rizzsel

A paradicsomos csirkét imádni fogják a gyerekek. Ízvilágban az olasz paradicsomos tésztákat idézi. A csirkecombot meg a főtt tésztát általában kedveli az ifjúság, tehát biztos sikerre számíthatunk. Ráadásul jól melegíthető, érdemes jó nagy adagot készíteni belőle.

Paradicsomos csirke széles metélttel

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.