Magazin

A hideg napokon jól jön a sütő melege is, barátságos, meleg kuckóvá varázsolja a konyhánkat, így egyre többször sütünk valami jó tepsis egytálételt. A legtöbb rakottas egészen elvarázsolódik egy-két csipetnyi reszelt szerecsendiótól, de egy sima krumplipürét is nagyon fel tud dobni.
Az új év első napján lencsét kell enni, nincs mese. Ettől leszünk gazdagok. A lencse nagyon sokoldalú alapanyag, sokféle étel készíthető belőle, a levestől a salátákig. Érdemes kikísérletezni, hogy melyik jön be a családnak, örömmel és ne duzzogva egyék az ifjak is az elsején kötelező hüvelyest.
Mi tegyünk a szilveszteri büféasztalra? Ilyenkor a sok kötelező koccintás miatt az édességek kicsit háttérbe szorulnak, a sós falatok játsszák a főszerepet. Készítsünk többféle színes, kívánatos harapnivalót az italok mellé, ne üres gyomorba érkezzen több pohárka alkohol.
Vendégek jönnek-mennek, akkor is szeretnénk őket valamivel megkínálni, ha tudjuk, hogy napok óta sokkal többet esznek az ünnepi trakták miatt, mint amennyit igazából szeretnének. A kávé, a pohár bor vagy üdítő mellé szívesen adunk valami kis harapnivalót. Ezek az apró sós falatkák pont megfelelnek erre a célra, villámgyorsan összedobhatóak.
A különféle fűszerek eltérően viselkednek a fazékban: egyesek nem bírják a magas hőmérsékletet, másoknak éppen a hőkezelés segít az aromák kiteljesítésében. Az ételek tökéletes ízharmóniájának eléréséhez kulcsfontosságú a fűszerek hozzáadásának időzítése.
Nehéz a karácsonyi fogyasztást kiszámolni, sokszor még januárban is pakolgatjuk az egyre száradó süteményeket, máskor meg hipp-hopp elfogy minden. Ha ez utóbbi helyzet áll elő, akkor gyorsan össze kell dobnunk valami édességet, mert desszert nélkül azért nincs ünnepi étkezés.
A legtöbb ünnepi süteménybe vagy csak tojásfehérje, vagy csak tojássárgája kell. Bármit csinálunk, az a vége, hogy ott állunk egy csomó fél tojással. Van pár ötletünk, mihez kezdjünk a felesleges fehérjékkel vagy sárgájákkal.
Dugig van még a hűtő mindenféle készétellel, akad még bőven az adventi kekszekből, ott a fél torta tegnap estéről, és persze a bejgli is kitart még szilveszterig. De ha vendégek jönnek, először mindig a frissen sült sós ropogtatnivalókat keresik, és az az igazság, hogy mi is szívesen rágcsálnánk társasjátékozás közben. Összeválogattunk pár tényleg villámgyors sós süteményt.
Nyilván minden háziasszony már rég összeállította a mai menüt, hiszen december eleje óta tervezgetünk, egyeztetünk a családdal, mostanra kialakult a végső ételsor. Sok családnál ez mindig ugyanaz, máshol folyamatosan változik, mint ahogy általában maguk a családok is. Régebben kötöttebb volt a karácsonyi étrend, jelentősége volt az egyes fogásoknak.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.