Magazin

Ezek a szép, szelíd őszi napok a legjobbak egy nagy baráti bográcsozáshoz, még nem kell pulóver, de nem is kapunk hőgutát a tűz mellett. Az egyik leggyakoribb szabad tűzön készített ételünk pedig a slambuc, azaz a bográcsos krumplis tészta.
Mostanra kiderült, hogy az egyik nem eszi meg az iskolai reggelit, a másik meg farkaséhesen esik haza az edzésről, szóval szükségünk van pár gyerekbarát, azonnal bekapható finomságra. Ha összedobunk néhány gyors házi szendvicskrémet, és mindig van otthon friss péksütemény vagy kenyér (a legjobb persze a házi), akkor nem fogunk zavarba jönni ilyenkor sem.
Az alma mellett a szilva az ősz legkedveltebb gyümölcse, amiből nemcsak isteni finom lekvárt készíthetünk, hanem különböző süteményekbe is fel tudjuk használni. Mennyei pitéket, lepényeket, kalácsokat, réteseket süthetünk szilvával. Íme néhány recept kedvcsinálónak.
A szakemberek szerint a szokásaink teszik ki a napi viselkedésünk 40 százalékát. Ebbe pedig természetesen beletartoznak az étkezési szokásaink is, amik – ha nem megfelelőek – akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak.
Mindenféle okok miatt igyekszünk minél többféle konyhai alapanyagot igyekszünk otthon előállítani. Nagyon divatosak a különböző fűszerolajok, ráadásul rém egyszerűen összedobhatóak egy-két perc alatt. Pár dologra azonban érdemes odafigyelni.
Nagyobb létszámú kerti partira csak akkor tervezzünk lecsót, ha nyitottak és kulturáltak a résztvevők, egyébként hangos veszekedésbe fog torkollni az elkészítés módja. Mert egyáltalán nem mindegy, hogy mikor, milyen állapotban kerülnek bele a hozzávalók ebbe az egyszerűségében nagyszerű zöldségraguba. Mennyi ideig főzzük, szárazra vagy tocsakosra, menjen-e bele pirospaprika, virsli, kolbász, hogy csak a sarokpontokat említsük.
Ezeket az olcsó, egyszerű ételeket régebben egytálételként ették, esetleg egy kis tejföllel, pirított hagymával megbolondítva. Ma is követhetjük ezt a hagyományt, persze ne feledkezzünk meg a nagy tál friss salátáról sem. Ünnepnapokon viszont különleges körítésként kínálhatjuk.
Mindnyájan imádjuk az olasz tésztákat. Egyszerű fogások, jó minőségű alapanyagokból. Tökéletes kollégiumi főtt étel lehet bármelyik, mert nincsenek bennük egzotikus hozzávalók, és az elkészítésükhöz elegendő egy jó nagy serpenyő és egy tésztafőző fazék.
Novemberben már sok jó okunk van a sütésre, itt vannak a névnapok, az iskolai ünnepségek, jöhetnek a karácsonyi sütipróbák, mind remek alkalom egy-egy adag különleges édesség elkészítésére. A csokoládérajongók nagy kedvence a Rigó Jancsi, az otthoni elkészítése nem is annyira bonyolult, mint gondolnánk.
A tojás számtalan jótékony tulajdonsággal, pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani. Sokak számára nem is állhat másból a reggeli, csakis tojásból, ám mint mindenre, egy idő után a rántottára és a tükörtojásra is rá lehet unni.

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.