Forrás: Pásztor Tünde

Burgonyás köretek

PIRÍTOTT KÁPOSZTÁS BURGONYA TÁRKONNYAL

NEHÉZSÉGI FOKA: 1-ES – ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perc – 1 adag: 290 kcal – Meghámozzuk a burgonyát, feldaraboljuk. Egy lábasba rakjuk, öntünk rá annyi hideg vizet, amennyi épp ellepi. Felforraljuk. Ha felforrt, le is vesszük, azonnal átszedjük hideg vízbe. Ha lehűlt, leszárítjuk, szárazra töröljük, és bő zsiradékban pirosra sütjük. A káposztát kockára vágjuk, kevés zsiradékon kicsit megpirítjuk, megszórjuk az összevágott tárkonnyal, végül összekeverjük a burgonyával, megsózzuk, és azonnal tálaljuk.

FŰSZERVAJAS SÜLT BURGONYA

ELKÉSZÍTÉS NEHÉZSÉGI FOKA: 1-es – ELŐKÉSZÍTÉS: 20 perc – SÜTÉS: 50 perc – 1 adag: 440 kcal –
/HOZZÁVALÓK közül A FŰSZERVAJHOZ a puha vaj, a dijoni mustár, a fokhagyma, a fűszerkeverék./ –
Felaprítjuk a zöld fűszereket, és habosra keverjük a fokhagymával, a vajjal és a mustárral. Fóliára fektetjük, hengert formázunk, a két végét szaloncukorszerűen megtekerjük, és hűtőszekrényben dermesztjük. A krumplit héjastul megmossuk, összekeverjük sóval és zsiradékkal, majd egyesével alufóliába csomagoljuk. A csomagokat sütőlapra sorakoztatjuk, és 180 fokos sütőben megsütjük. Csak közvetlenül tálalás előtt csomagoljuk ki. Késsel keresztben bevágjuk, és a vájatba csúsztatunk egy-egy karika fűszervajat.

RÉGI FALUSI KRUMPLIÉTELEK

Ezeket az olcsó, egyszerű ételeket régebben nem is köretként, hanem egytálételként ették, esetleg egy kis tejföllel, pirított hagymával megbolondítva. Ma is követhetjük ezt a hagyományt, persze ne feledkezzünk meg a nagy tál friss salátáról sem. Ünnepnapokon viszont különleges körítésként kínálhatjuk.<br>
Krumplisnicc: sós vízben megfőzzük a meghámozott, karikára vágott burgonyát. Zsíron vöröshagymát pirítunk, rászedjük a leszűrt krumplit, átforgatjuk, kicsit összepirítjuk.<br>
Krumplisterc: megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Összetörjük, és hagymás zsírral, aludttejjel kínáljuk.<br>
Dödölle: sós vízben megfőzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Utána a főzőlevével összetörjük, folyamatosan kevergetve szárítjuk, lisztet keverünk hozzá. Zsírozott kanállal tepsibe szaggatjuk, megpirítjuk. Itt is adhatunk hozzá hagymás zsírt és tejfölt.<br>
Krumpliderc: héjában megfőzzük a burgonyát. Kihűtjük, meghámozzuk, felszeleteljük. Zsírban átpirítjuk, sózzuk, megszórjuk fűszerpaprikával, pirított hagymával, és összesütjük.
<br>Pirított burgonya: felaprított vöröshagymát zsírban megpirítunk. Héjában főtt krumplit meghámozunk, lereszelünk, rászórjuk, összepirítjuk, közben sózzuk és borsozzuk.

kaloria 0 CAL
ido 0 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Pásztor Tünde
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.