Házi sajt kapribogyóval és paprikával
Felforraljuk a tejet. Amikor felforrt, levesszük a tűzhelyrol. Evőkanalanként belekeverjük a savanyító anyagot. Minden kanál után jól összekeverjük, és picit
várunk, figyelve, hogy összehúzza-e a tejet. Általában a harmadik evőkanál már elég szokott lenni. Szépen látszik, ahogy szétválik a tej a világos, híg savóra meg
a fehér szemcsékre. Egy nagy szűrőbe belefektetünk egy nagyobb darab gézt duplán hajtva vagy más, laza szövésű anyagot. Tésztaszurővel átszedjük bele az összeugrott tej sűrűjét. Még forrón belekeverjük a leszűrt kapribogyót, a csípos vagy csemege paprikakrémet, a borsot meg az ízlésünk szerint adagolt
sót (mivel a kapribogyó és a paprikakrém is sós, lehet, hogy sót már nem is kell hozzáadni). Fakanállal jól átkeverjük. A géz kilógó részét összetekerjük felül, így
gömb alakot formázunk a masszából. Egy alkalmas helyre felakasztjuk, teszünk alá egy tálat, abba csöpöghet (nem kell hűtőbe tenni, a konyha egyik sarka kiválóan alkalmas erre). 4-5 óra múlva kicsomagoljuk, és áttesszük a hűtőszekrénybe. Fólia vagy papír helyett érdemes egy tiszta szalvétába vagy konyharuhába csomagolni, mert pici nedvesség azért marad benne.