Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács

Húsgolyók birses hagymával

Szinte biztosra mehet mindenki, aki húsgombócot akar grillen sütni, nem lesz nyers és főleg nem lesz rágós! Rovatunk is ezt vette figyelembe, amikor az év leghidegebb napjaiban neki állt grillezni: a lényeg, hogy olyan ételt készítsünk, amire nem kell órákig várni, hogy megfőjön, s az előkészítés sem igényel órákat.

  1. Nos, a húsgombócok alapanyagait a leírtak szerint kimértem, összekevertem, s már gyújthattam is a tüzet. Aki akarja, a grillrácson is megsütheti, de én most az egyszerűség kedvéért egy nagy serpenyőben, olajat hevítve sütöttem át a golyókat. Mellette maradt annyi hely, hogy a köretnek szánt, felcsíkozott vöröshagymákat a zsiradékon átpároltam, majd, egy kis cukorral megpergetve, karamellizáltam. Ehhez nagyjából éppúgy félóra kellett a fagyban, mint a húsgombócok átsütéséhez. Amikor a hagyma már csaknem készen volt, akkor tettem hozzá a felkockázott birsalmát; mikor ez egy kicsi levet engedett és kezdett átpárolódni, akkor adtam hozzá a babérlevelet, a kétféle ecetet. Kóstolgatni néhány perc után érdemes, akkor lehet még cukorral, sóval, borssal, ecettel az ízlésünknek megfelelő zamatot elérni. A húsgombócokat e körettel, illetve a parázs maradékán éppen megpiruló tortillával kínáltam. Vörösbor illik hozzá.

Jó tudni Egy sokak által talán nem ismert fűszert, a szumákot (sumak, sumac) is használtam az egyik gombóchoz. Ez a Közel-Keleten széles körben használt fűszer egy cserszömörceféle magja apróra őrölve. Húsokhoz is nagyon kellemes, alapíze savanykás, s kellemesen egészíti ki más fűszerek hatását. Keleten zöldségfélékhez, de még az alapnak számító kuszkuszhoz is használják.

Svéd húsgolyó krumplipürével, áfonyalekvárral

Rizses húsgolyók sajtos mártogatóval

 

kaloria 550 CAL
ido 60 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

6 személyre

Forrás: Füstös konyha, Horváth György szakács
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.