Először a tésztát állítjuk össze. A felkockázott, fagyos vajat aprítógépben összemorzsásítjuk a porcukorral és sóval elkevert liszttel. Deszkára borítjuk, gyors kézzel összegyúrjuk, közben annyi hideg vizet adunk hozzá, hogy összeálljon. Mehet a hűtőbe legalább egy órára.
Meghámozzuk az almát, kiszedjük a csutkát, cikkekre vágjuk. Egy nagy, vastag talpú serpenyőbe rakjuk, hozzáadjuk a vajat, rászórjuk a cukrot, és nagyon kicsi lángon, időnként rázogatva karamellizáljuk (ez körülbelül egy óra).
Egy 22-24 cm kerek forma alját vastagon kivajazzuk. Beletesszük a karamellizált almacikkeket, nagyon szorosan, hogy semmi hézag ne legyen köztük. Egy-két evőkanál karamellel meglocsoljuk. Ezt is jól lehűtjük a hűtőszekrényben.
Kivesszük a tésztát, akkora kört nyújtunk belőle, hogy be tudjuk takarni az almákat, és még be is tudjuk gyűrni oldalt. Rányomkodjuk a kihűlt almára, a széleit jól begyűrjük. 200 fokra felmelegített sütőbe toljuk.
Ha megsült, várunk pár percet, majd óvatosan kiborítjuk egy tányérra, még forrón. Ha egy-két almaszelet beragadna, azt kiigazítjuk. Végül rálocsoljuk a maradék karamellt.
TRÜKK
Ha kapcsos formát használunk, akkor jó vastagon bugyoláljuk be alufóliával, nehogy sütés közben kifolyjék belőle a megolvadt karamell.