Chátlámá (Szamosújvári mézes pogácsa)

Chátlámá (Szamosújvári mézes pogácsa)

A mézes pogácsát eladásra is készítették. „A vásárok
legnevezetesebb csemegéje volt a szamosújvári mézes
pogácsa – írja Kós Károly –, a páncélcsehi vásáron 15
pogácsasátorból 15 szamosújvári volt.”
A mézet a porcukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk
a lisztet, és addig kavargatjuk a tűzön, amíg az edény oldalától elválik. A masszát lisztezett deszkára borítjuk, és
hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a tojásokat, a szódabikarbónát, a fahéjat meg az ánizst, azután a tésztát összegyúrjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, a korongok közepébe mogyorót vagy mandulát rakunk. A pogácsákat kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük, egymástól jókora távolságra, mert sütés közben jócskán megnőnek. 30 percig pihentetjük, majd 220 fokra előmelegített sütőben körülbelül 10 perc alatt megsütjük.

kaloria 340 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.