Van, aki nem szereti a császármorzsát? Aligha. Mutatjuk, hogyan készül az EREDETI, Ferenc József kedvence.

Így készül az eredeti smarni, azaz a császármorzsa – recepttel!

A palacsintatészta alapon nyugvó étel elkészítése nem igényel túl sok gyakorlatot, tulajdonképpen egy tojásban gazdag, tejjel készített tészta az alapja, ahol a tojások fehérjét kemény habbá verik, így forgatják bele a tésztába, majd a tésztát egyben öntik bele a forró, vajas serpenyőbe.

Ezután már csak várni kell, hogy – közepes lángon – a tészta alaposan átsüljön, majd fakanállal négy részre kell metszeni a tésztát, a darabokat egyesével átforgatni, a megsütni a vastag palacsinta túlsó felét is. A tészta természetesen kedvünk szerint turbózható. A serpenyőbe kerülést követően, a még folyós tésztát megszórhatjuk konyakba, rumba vagy épp teába áztatott mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel, de vékonyra szelt körte, reszelt alma vagy bogyós gyümölcsök is kerülhetnek bele.

Amikor már megfordítottuk a tésztát, s érezhetően kezd átsülni a másik oldala is, akkor egy fakanál vagy spatula segítségével apróbb rögöket farigcsálunk belőle Jó megoldás, ha mindig megfelezzük a tésztánkat, egészen addig, amíg harapásnyi falatokat nem kapunk. Ezeket jól átforgatjuk, s addig sütjük, amíg egyik-másik darab ropogósra nem sül. Az igazán jó császármorzsában vannak omlós és ropogós falatok is.

Végezetül tányérra porciózzuk, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárral kínáljuk. A porcukrot – például az almás morzsa esetében – keverhetjük fahéjjal és a baracklekvár helyett is kínálhatunk bármilyen más, szívünknek kedves gyümölcslekvárt, gyümölcsragut.

ALAPRECEPT:

Hozzávalók:
5 dl tej
1 csipet só
25 dkg rétesliszt
3 db tojás
10 dkg vaj
3 dkg cukor
A tálaláshoz:
porcukor
házi baracklekvár

Elkészítése:
A császármorzsához a tejet megsózzuk, és beleszórjuk a lisztet. Ezután beledolgozzuk a tojássárgákat, majd a habbá vert tojásfehérjét.
A vajat egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, és lefedve pár percig sülni hagyjuk. Ha már kezd megszilárdulni, meghintjük a cukorral, és villával többször egymás után darabokra szaggatjuk, miközben tovább pirítjuk.
Ha már szép aranyszínű és ropogós, lehúzzuk a tűzről, és melegen tálaljuk. Porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.