Minden háztartásban található citrom. A legtöbben persze azt hiszik, hogy ízesítésre vagy egészségmegőrzésre használhatják, pedig ha okosan kihasználod a gyümölcs rejtett erejét, igazi környezetbarát házi tündérré változhatsz.

8 tipp, amire a citromot használhatod az étkezésen kívül

Súrolószer

Az erősen oxidálódott, foltos sárgaréz tárgyaidat könnyedén újjávarázsolhatod, ha sóból és citromléből készített oldattal tiszítod meg. Önts egy keveset egy puha rongyra, óvatosan dörzsöld át a felületet, majd alaposan öblítsd le és töröld szárazra.

Zsíroldó

Könnyedén eltüntetheted a lerakódott zsírfoltokat a mikrohullámú sütő belsejéből, ha egy tál vízbe néhány citromkarikát teszel, majd a legmagasabb fokozaton felforralod. Hagyd benn a tálat néhány percig! A gőz feloldja a legmakacsabbnak tűnő szennyeződéseket is, így utána elegendő egy szivaccsal áttörölni a sütő falát.

Ezeknek a táplálkozási tévhiteknek dőlünk be a legtöbben

Fehérítő

A fehér ruhák közé tegyél néhány szelet citromot a mosógépbe. A citromból kiváló sav hatására hófehérré válnak az ingek és nadrágok.

Folteltávolító

Ráfröccsent a vörösbor vagy a gyümölcslé a pólódra vagy ingedre? Nincs semmi gond, ha van kéznél citromlé. Facsard ki egy fél citrom levét, és öntsd rá közvetlenül a foltra! Hagyd hatni néhány percig, amíg a gyümölcssav feloldja a színpigmenteket, majd folyó víz alatt öblítsd ki a ruhát. Végül a szokott módon mosd ki.

Szegfűszeg: nemcsak télen, de nyáron is a konyha sztárja!

Fogyasztószer

Lefekvés előtt igyál egy deci frissen facsart citromlevet. Ha nem bírnád magában elfogyasztani, kevés vízzel felöntheted. A C-vitamin éjjel, alvás közben is égeti a zsírt, így akkor is fogyhatsz, ha álmodban egy hatalmas lakomán veszel részt.

Szúnyogriasztó

Mivel a kis vérszívók nem bírják a citrusillatot, így a legegyszerűbben úgy védekezhetsz ellenük a szabadban, ha félbevágsz néhány citromot és szegfűszeget szurkálsz bele. Így nem csak a rovarokat tarthatod távol, de egy mutatós asztaldíszt is kaphatsz.

Van, aki nem szereti, pedig nagyon jót tesz! Gyömbérrel az egészségért

Megoldás elszíneződött bőrre

Zöldségpucolás után lilás vagy barna lett a kezed? Ha a szappan nem viszi le egészen, akkor az elszíneződött ujjaidat dörzsöld át citrommal. Ugyanezzel a módszerrel a nikotinfoltok is eltávolíthatóak.

Vízkőoldó

Főzd át a vízforralót vagy a kávéfőzőt egy liter víz és negyed liter citromlé keverékével. Ha citromsav könnyedén elbánik a lerakódott vízkővel, ráadásul a csapba öntött forró víz a lefolyónak és a környezetnek sem árt, nem úgy mint a különböző vegyszerek.

Szilva kisokos – melyik fajtából készül a legjobb lekvár és melyikből legyen pálinka?

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.