A Szegfűszeg nem más, mint a a szegfűszeg fájának még ki nem nyílt virágrügye. Általában téli fűszerként tartjuk számon, jellegzetes illata a karácsonyi süteményekhez és italokhoz kötődik. Tegyük félre az előítéleteinket, használjuk bátran a többi évszakban is, de csak módjával, csipetenként.

Szegfűszeg: nemcsak télen, de nyáron is a konyha sztárja!

A szegfűszeg hazája a trópusi Afrika, a legtöbbet a tanzánziai Zanzibár szigetén termelik. Örökzöld fája 15-20 méter magasra is megnő. A kifejlett egyedekről évente kétszer kézzel gyűjtik a rügyeket, egy-egy fáról 30-35 kilogrammot lehet leszedni. A leszedett bimbókat pálmalevélbe csavarva napon szárítják, így nyerik el az ismert barna színüket.

Hosszú és kalandos a történelme, kínai irodalmi források már az időszámításunk kezdete előtt is megemlítik, Európába a VIII. században érkezett meg. Sok régi főúri recept használta, főként tartósításhoz és persze ízesítéshez.

Szegfűszeg

Ez az egzotikus fűszer a szegfűszeg fájának még ki nem nyílt virágrügye
Fotó: Shutterstock

A fűszernek nagyon magas az illóolaj-tartalma, jellegzetes illatát az eugenol adja. A kivont szegfűszegolaj nagyon jó fájdalomcsillapító (régóta ismert például a fogfájáscsökkentő hatása). Kiváló fertőtlenítő tulajdonságai miatt is sokoldalúan használható, például szájvizekben, fogászati fertőtlenítésre, de akár megfázások esetén is segítséget nyújt. Sikerrel alkalmazható emésztési rendellenességek esetén is, segít a puffadás, görcsök, émelygés legyőzésében.

Figyeljünk arra, hogy mindig csak nagyon keveset használjunk a szegfűszegből, igen intenzív íze miatt könnyű túladagolni. Hagyományosan édes sütemények, gyümölcslevesek, meleg alkoholos italok, befőttek ízesítője, de használjuk bátran különféle pecsenyékhez is. A Worcester-szósz egyik fontos alkotórésze, de a világ keleti felén is mindennapos használatban van a híres ötfűszer keverék tagjaként.

RECEPT – Készítsen szegfűszeggel pácolt borjúszeletet!

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.