Magazin

A füstölt szalonna zsírja elképesztően finom ízt kölcsönöz a magyaros fogásoknak. A hagymát dinsztelhetjük sima sertészsíron is, de akkor lesz igazán finom az étel, ha frissen olvasztjuk ki a szalonnában található zsiradékot. Mutatunk egy praktikát, amivel se leégni nem fog a szalonna, és még a konyha sem telik meg füsttel.
A böjt idején egyszerűbb süteményeket sütünk, előtérbe kerülnek az ettől-attól mentes sütemények. A hagyományos édességek alapanyagai természetesen kiválthatóak, lecserélhetőek, de azért ez nem mindig egyszerű, hiszen a helyettesítők általában nem pontosan úgy viselkednek, mint az eredeti hozzávalók.
Nincs egyszerűbb és emberbarátibb fogás, mint a cserépedényben sült egytálétel. Tíz-tizenöt perc alatt összerakjuk, aztán csak betoljuk a sütőbe, és egy jó időre elfeledkezünk róla. Utána már csak a kínálás meg a dicséretek bezsebelése van hátra.
Vannak olyan kifejezetten olcsó ételek, amiket mindenki szeret. Ilyen például egy jó, házi krumplis tészta. Lehetőleg nem frissen, hanem melegítve, kicsit lepirítva, ecetes vagy kovászos uborkával, esetleg uborkasalátával (ámbár ez kicsit drágítja), mennyei fogás.
Kinek a pap, kinek a papné. A magyaros rizses húsnál a rizst puhára és pergősre készítjük, úgy keverjük-főzzük össze mindenféle földi jóval. Az olaszos rizottó nagyon szaftos, kanalas étel, a roppanósra főzött rizs rengeteg folyadékban ücsörög, természetesen itt is kiváló kíséretben. Két nagy klasszikus következik, pár jó tanács kíséretében.
Hamvazószerdával elkezdődött a 40 napos nagyböjt. Hétnapos étrendet állítottunk össze, amely a hagyományos népi böjt alapjaira épül, minden nap másféle gabonával. A következő héten minden nap ajánlunk egy-egy remek zöldséges vagy halas fogást.
Azt mondják, hogy akkor tökéletes a grízgaluska, ha nem túl kemény, de nem is esik szét, ha hozzáérsz a kanálla. A megfelelő állagot persze nem egyszerű elérni, de ezzel az alaprecepttel plusz a két apró trükkel biztosan sikerülni fog!
A káposztafélék nagy családja rendkívül sokoldalú. A leggyakrabban előforduló fejes és kelkáposzta kifejezetten olcsó és könnyen beszerezhető, de általában a drágább rokonok sem tartoznak a luxusélelmiszerek közé. Ezerféle finomság készíthető belőlük, a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga.
Kevés pénzből is ki lehet hozni egy finom desszertet. Íme néhány sós vendégváró, vagy kellően édes, sütemény, amelyek amellett, hogy nagyon finomak, nem terhelik meg a kosztpénzt. (Az étel nevére kattintva eljut a recepthez.)
Ha friss ízekre vágyunk, és nem a szupermarket polcáról akarjuk leemelni a zöld fűszerünket, akkor viszonylag szűk körből válogathatunk a kertünkben ilyenkor. A rozmaring és a kakukkfű mellett szépen zöldell egész télen a csombor is (ha évelő fajtát ültettünk).

Ezek is érdekelhetnek

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.