Magazin

A nyár közepétől általában nagyon olcsón vehetünk padlizsánt. Aztán ott állunk vele, hogy mit is készítsünk belőle. A krémet már kicsit unjuk, a muszaka macerás, és nem fogunk grillezni a héten. Ha egyszerre megsütünk egy nagyobb adagot, akkor a héten többféle fogás is készülhet belőle, szinte percek alatt.
Itt az ideje az üde tavaszi szörpöknek, a különleges édes csemegéknek. Nagyon sok ehető virág van a kertünkben, engedjünk a csábításnak, kóstoljuk meg. Sajnos sok mérgező növény is van a közelünkben, legyünk nagyon elővigyázatosak, csak akkor kóstolgassuk a színes szirmokat, ha biztosak vagyunk a dolgunkban.
Az olasz pesztó már rég bevonult az alapanyagaink közé, csodálatos, friss ízű mártás. Remek tésztával, húsokkal, salátákba, sós süteményekbe egyaránt. Ez az olajos zöldségpaszta nagyon sokféleképpen variálható, az alap bazsalikom helyett más zöld fűszernövények is szóba jöhetnek, az ízesítések száma pedig végtelen.
Mindjárt itt az augusztus, és a paradicsombefőzés! Hogy miért érdemes otthon szöszmötölni a paradicsom tartósításával? Mert olcsóbb – főleg ha a paradicsomot mi magunk termeljük meg -,mert tudjuk, mi van benne, és mert a saját kezünk munkáját élvezhetjük minden alkalommal, amikor felbontunk egy üveget. Készíthetünk paradicsomlevet, paradicsompürét, darabos paradicsomot – cikkünkben összeszedjük a tudnivalókat.
A bazsalikomot, ezt a jellegzetes illatú egyéves fűszernövényt ugyan egész évben használjuk, de a legjobban a könnyű, meleg évszakhoz való ételekhez illik, zöldséges és húsos tésztákhoz, levesekhez, gyümölcsökhöz, salátákhoz.
Utazunk itthon, külföldön, mindenfelé. Mindenütt eszünk reggelit, egyrészt, mert finom, másrészt kell az energia az egész napi nyaraláshoz. Aztán hazaérve olyan jólesik felidézni a kalandokat, amelyekhez szorosan hozzátartoznak az ízek is. A nyári emlékekből raktuk össze a nagy vasárnapi reggelinket.
A házilag készített szilvásgombóc csodás, krémesen omlós textúrájú, melybe édesen savanykás, mélybordó héjú, napsárga húsú gyümölcsöt rejtünk, s melyet ropogós, aranyszínű morzsába görgetünk. Így lesz pont olyan, mint a nagyié!
A nagy hőségben desszertként valami jó, hűvös édességre vágyunk. Egy jó fagyinál vagy jégkrémnél nincs is jobb ilyenkor. Adunk pár remek receptet a házi változatokhoz.

Ezek is érdekelhetnek