Garantáltan megfelelő állagú és kellően sűrű lesz az ételed, ha mindig a jellegének megfelelő technikát választod. Mutatjuk, melyek ezek!

6 tipp, hogy minden mártás és szósz csomómentes legyen

A legfontosabb alapszabály: a kevergetés. Amennyiben sűrűsödő mártásokról, szószokról van szó, elengedhetetlen, hogy folyamatosan kevergesd. Ilyen például a besamel vagy a puding is, ami bizony nagyon könnyen odaég, ha nem figyelsz.

1. KRUMPLIT BELE!

Egytálételbe, főzelékbe, illetve raguba rántás helyett szórhatsz burgonyapüréport vagy burgonyapelyhet is. Fél liter ételhez 3-4 ek-nyit adj az ételhez, állandó keverés mellett. Utána húzd félre az edényt, rövid ideig hagyd duzzadni a hozzávalót, majd újra keverd meg.

2. FŐZD EL A VIZET!

A paradicsom- és más zöldségmártásokhoz főzd húslevessel felöntve, fedő alatt félig puhára a hozzávalókat, majd a fedőt levéve magas hőfokon folytasd a forralást 10 percig, hogy a hozzáadott víz nagy része elpárologjon. Így a szósz sűrű és aromás lesz. A paradicsomost kínálhatod például főtt csirkehús mellé, de használhatod akár a pizzatészta megkenésére is.

3. HASZNÁLD A CSODAFEGYVERT!

Ha nem elég sűrű például a gyümölcsleves vagy a pecsenyelé, akkor keverj el ½ dl vízben 2-3 tk étkezési keményítőt, majd add a még forrásban lévő ételhez. Kevergesd pár percig, és máris jobb állagot érhetsz el.

4. PIRÍTS KENYERET!

Húshoz vagy tésztaszószként kedveltek a tejszínes mártások. Vajon piríts meg 10 dkg apróra vágott, szikkadt kenyeret, majd öntsd fel 2,5 dl tejszínnel és 2,5 dl húslevesalaplével. Forrald fel, és pürésítsd botmixerrel. Ízlés szerint főzhetsz bele gombát vagy zöldségeket. Sózd és borsozd meg, és igény esetén fűszerezd őrölt szerecsendióval, curryvel, mustárral vagy majoránnával, kakukkfűvel.

5. PUDINGGAL FINOMABB IS LESZ!

A gyümölcsleves besűrítésére kiválóan alkalmas 1-2 ek puncs- vagy vaníliaízű pudingpor is. A kitűnő állag mellé így extra ízélmény is jár!

6. SAJÁT MAGÁVAL IS MEGPRÓBÁLHATOD

Ha rántás nélkül készítenéd a főzeléket, mert például lisztérzékeny van a családban, használd sűrítésre a zöldségek egy részét. Vegyél ki néhány kanálnyit, pürésítsd, majd keverd vissza a főzelékbe. A gulyásleves állaga is megváltoztatható néhány főtt burgonyakocka pépesítésével.

[eadvert]

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.