Az olasz pesztó már rég bevonult az alapanyagaink közé, csodálatos, friss ízű mártás. Remek tésztával, húsokkal, salátákba, sós süteményekbe egyaránt. Ez az olajos zöldségpaszta nagyon sokféleképpen variálható, az alap bazsalikom helyett más zöld fűszernövények is szóba jöhetnek, az ízesítések száma pedig végtelen.

Ha sok a zöld fűszerünk, csináljunk belőle pesztót!

A klasszikus pesztó úgy készül, hogy veszünk egy jó nagy csokor bazsalikomot, a leveleit leszedjük a szárról, és durvára vágva beletesszük egy turmix tartályába. Adunk hozzá egy-két gerezd fokhagymát, egy tekintélyes adag extraszűz olívaolajat, egy nagy marék finomra reszelt parmezánt. Egy szintén maréknyi fenyőmagot száraz serpenyőben világosra pirítunk, ha kicsit hűlt, mehet ez is a turmixba. Végül sózzuk, borsozzuk, és pár nyomással krémesre turmixoljuk. Kicsi üvegbe tesszük, kis olívaolajjal leöntve sokáig eláll a hűtőszekrényben.

Pár nyári változat:

Olívabogyós: egy evőkanál olívaolajon megdinsztelünk egy pici finomra vágott vöröshagymát és két áttört fokhagymagerezdet. Beledobunk egy nagy marék magozott fekete olajbogyót, egy nagy marék bazsalikomlevelet, botmixerrel pürésítjük, végül sóval, borssal, citromlével ízesítjük.

Aszalt paradicsomos: 15 dkg olajban eltett aszalt paradicsomot és 5 dkg zöld, magozott olajbogyót összepürésítünk egy nagy csokor bazsalikomlevéllel. Megmelegítünk 5 evőkanál olívaolajat, megpárolunk benne egy összevágott csilit, 3 gerezd zúzott fokhagymát és egy teáskanálnyi szárított oregánót. Tíz percig sütjük együtt, majd összekeverjük a paradicsomos pürével, ha kell, sózzuk.

Rukkolás: 10 dkg rukkolát felaprítunk, összevágunk 3 dkg diót és 3 gerezd fokhagymát. 1 deci olívaolajjal és 5 dkg reszelt parmezánnal egy aprítógépben mindezt összepürésítjük, végül sóval és borssal fűszerezzük.

Klasszikus pesztós tészta pirított csirkemellel

Sültpaprika-krémleves pesztós palacsintacsíkokkal

Piros pesztós tészta dióval

Borsópesztó

Olívás sültpaprika-krémleves rukkolapesztóval

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.