7 jó tanács, amit érdemes megfogadni a kedvenc maradékmentő finomságunk elkészítéséhez!

7 tipp a tökéletes máglyarakáshoz

1.PÉKSÜTEMÉNY, KENYÉR:
A legjobb az 1-2 napos szikkadt vajaskifli, de használhatunk normál kiflit, továbbá zsemlét, kalácsot, zsúrkenyeret is. A kiflit karikázzuk fel, a többit vágjuk kockákra. Ha a zsemle nagyon száraz, előtte vágjuk vagy reszeljük le a héját. Ugyanez érvényes a kenyérre is.

[eadvert]

2. VAJ:
Olvasszunk fel, majd hagyjuk hűlni egy rövid ideig, mielőtt óvatosan a tojássárgájához adjuk.

3. MAZSOLA:
A régi, töppedt mazsolát hosszabb ideig kell áztatni, hogy kellően megduzzadjon. Ha nincs mazsolánk, helyettesítsük aszalt tőzegáfonyával, esetleg más szárított gyümölccsel vagy magozott cseresznye- és meggybefőttel.

4. GYÜMÖLCS:
Alma helyett körtével is kitűnő. A kemény húsú gyümölcsöt előzőleg célszerű enyhén cukros-citromos vízben kicsit megpárolni, majd lecsepegtetni.

5. LEKVÁR:
A hagyományos receptek barackízt írnak elő, de kipróbálhatjuk a sütit birssel, hecsedlivel (csipkebogyólekvárral) vagy másféle gyümölcsízzel, illetve -zselével is. A darabos lekvárt melegítsük fel, majd passzírozzuk át, hogy jól el tudjuk oszlatni a tojáshabban.

6. TOJÁSHAB:
A hűtőből elővett tojást azonnal válasszuk szét, mert hidegen könnyebb elkülöníteni a sárgáját és a fehérjét. Ezután a fehérjét hagyjuk szoba-hőmérsékletűre melegedni, mert így lehet jól felverni. A sütés végén ne nyissuk rá hirtelen a sütőajtót a szépen feljött habra, mert a hőmérséklet-változástól összezuhanhat! Ennek elkerülésére kapcsoljuk ki a sütőt és nyissuk résnyire az ajtót. (Szükség esetén támasszuk ki egy fakanál nyelével, hogy ne csukódjon be.) Kb. 10 perc múlva nyissuk ki egészen, és várd meg, hogy a máglyarakás kihűljön a sütőben.

7. SZELETELÉS:
Kb. félóra pihentetés után, lehetőleg recés késsel vágjuk kockákra a langyos süteményt a tepsiben vagy a formában. Végül lazítsuk fel a széleket, és lapáttal alányúlva emeljük át kistányérra a süteménydarabokat.

Hamis máglyarakás

Máglyarakás

Szegedi máglyarakás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.