Forrás: Receptposta

Ludaskása libacombbal, töltött libanyakkal

A LUDASKÁSÁHOZ:

ELŐKÉSZÍTÉS: 1,5 óra – FŐZÉS: 20 perc – SÜTÉS: 2 óra – Megtisztítjuk a combokat, kuktába rakjuk, és felöntjük 2,5 liternyi vízzel. Felforraljuk, majd lehabozzuk. Belerakjuk a megtisztított és karikára vágott répákat, a borsót és a fűszereket. Lezárjuk a kuktát, és a sípolástól számított 20 percig főzzük, majd az edényben hagyjuk, amíg gőz alatt van a kukta. Megfőzhetjük fazékban is, de úgy hosszabb a főzési idő, és kicsit több folyadék kell hozzá, a párolgás miatt. Amíg fő, beáztatjuk a cseréptálat, és többször cserélt vízben tisztára mossuk a rizst. A libabőr zsíros végét és még 3-4 bőrös libahájat kockára vágunk, és fedő alatt (mivel szeret fröcskölni) pirosra sütjük. Kiszedjük a töpörtyűt, leszűrjük a zsírt, visszahagyva körülbelül egy ujjnyit a lábosban. A visszamaradt zsírban személyenként 3-3 előkészített csirkemájat borssal és majoránnával megszórva megsütünk, oldalanként három perc alatt. Ebből a sült májból személyenként 2 darabot félreteszünk a tálaláshoz, a többit kisebb kockára vágjuk. Megfőzünk két tojást, és ezeket is összekockázzuk. A maradék két tojást villával felverjük, és hozzátesszük a jól kinyomkodott és apróra morzsolt zsömlét. Ízesítjük sóval, cayenne-i borssal és apróra vágott petrezselyemzölddel, majd az egészet egynemű masszává dolgozzuk.

A LIBANYAKHOZ:

A libanyak keskenyebb végét tűvel és cérnával összevarrjuk, beletöltjük a tölteléket, amit szépen elrendezünk benne, majd a szélesebb végét hústűvel átfűzzük. Csap alatt tisztára mossuk, papírtörlővel áttöröljük. A megmosott rizst leterítjük a jól lecsöpögtetett cseréptál aljára, kicsit megsózzuk és rárakjuk az előfőzött libacombokat, a töltött libanyakat, majd rámerünk a levesből 8 deciliternyit úgy, hogy a zöldségekből is egyenletesen kerüljön a merőkanalunkba. Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokos hőmérsékletre beállítva a sütőnket. Egy órán át sütjük. A sütési idő háromnegyed részénél a tálat kivesszük, megfordítjuk a combokat meg a nyakat, és fedél nélkül visszarakva légkeveréses módra állítjuk a sütőnket. Amikor szép színt kapnak a combok, kivesszük a tálunkat, és a töltött nyakat átrakjuk egy kisebb hőálló tálba, meglocsoljuk libazsírral és még visszarakjuk a sütőbe, hogy a bőre jó ropogósra süljön. Ehhez egyszer meg is kell fordítanunk, hogy mindkét oldala egyformán piros legyen. (A nyakat nem főztük elő, így több időt igényel a sütése.) Amikor ez is elkészült, nincs más hátra, mint az összes finomságot egy nagy tálra rendezzük. Alulra a rizst, rá a combokat, a felszeletelt libanyakat, a megsült májakat, s megszórjuk a friss, ropogós libatöpörtyűvel.

kaloria 1300 CAL
ido 230 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Forrás: Receptposta

Ajánlataink