Mákos-diós karácsonyfa

Nagy tálba szitáljuk a szobahőmérsékletű lisztet. Egy pohárba morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, jól kikavarjuk, és hagyjuk állni. Közben a tejszínt langyosra melegítjük, a vajat megolvasztjuk. A liszt közepébe kis mélyedést vájunk, ide öntjük a két tojássárgáját. Ráhintjük a maradék cukrot. Oldalra szórjuk a sót. A cukrot élesztőt rákanalazzuk a tojássárgájákra, öntünk még hozzá egy deci langyos tejszínt, és elkezdjük dagasztani. Ha úgy érezzük, hogy szükséges, akkor adunk még hozzá tejszínt. Szép, fényes, lágy tésztát dagasztunk. Tíz perc múlva beledolgozzuk a langyos olvasztott vajat is. Cipót formázunk belőle. Letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk megkelni.

Amíg kel, elkészítjük a két tölteléket. Összekeverjük a mákot a porcukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és a narancshéjjal, pici tejet öntünk hozzá, és felfőzzük (mintha bejglitölteléket csinálnánk). Ugyanígy készítjük el a diós tölteléket is (ha nem szeretjük, vagy ha nincs, nyugodtan hagyjuk ki a kardamomot). A töltelékeket szobahőmérsékletűre hűtjük.

A megkelt tésztát kis liszttel meghintett deszkán átgyúrjuk. Két cipóra osztjuk, és egyesével jó vékonyra kinyújtjuk. Az egyiket mákkal, a másikat dióval kenjük meg. Felcsavarjuk. Egy-másfél centi vastag csigákra felvágjuk. Egy nagy tepsire sütőpapírt terítünk, és a nyers mákos és diós csigákból kirakunk egy karácsonyfa-alakzatot (úgy, hogy a nyers tészta összeérjen). A maradék tésztából a tetejére kis csillagot, az aljára pici lábat formázunk. Ismét hagyjuk megkelni, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. Végül kis vaníliás porcukorral megszórjuk.

Pöttyös kalács

kaloria - CAL
ido - perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

személyre

Ajánlataink