Meggyes-mákos bukta

Az élesztőt egy deci cukros tejben felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a kétféle liszttel, a tojássárgájával, a citromlével, a rummal meg egy csipetnyi sóval. Annyi langyos tejet dagasztunk bele, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk. Az olvasztott vajat is beledolgozzuk, cipót formázunk belőle, és letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a tejet a porcukorral felforraljuk, belekeverjük a mákot meg a reszelt citromhéjat. Ha kihűlt, hozzáadjuk a meggyet is, és fahéjjal ízesítjük.

A tésztát 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, és mindegyikbe egy kanálnyi tölteléket hajtogatunk. A buktákat kivajazott tepsire szorosan egymás mellé ültetjük, meglocsoljuk az olvasztott vajjal, és a hideg sütőbe tesszük. Bekapcsoljuk a sütőt – így melegedés közben is kel a tészta –, és ha átforrósodott, mérsékeljük a hőmérsékletet. Ha a bukta rózsaszínűre sült, vaníliás cukorral édesített forró tejjel meglocsoljuk, úgy sütjük készre. Darabokra szedve, borsodóval tálaljuk.

 

kaloria 290 CAL
ido 145 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.