Főétel rovat összes cikke

1014 cikk 194/203 oldal

Bácskai rizses hús

Jugoszláv egytál - Állítólag eredetileg szerb névre hallgatott, de a hidegháborús években nem volt ildomos emlegetni a déli szomszédunkat, így lett bácskaira átkeresztelve. Ezt a jó kis ételt még a közétkeztetésnek sem sikerült megutáltatnia; olcsó alapanyagokból, nagy tételben is könnyű ehetőre főzni. Fontos, hogy jó szaftos legyen, ne sajnáljuk belőle a vizet, de a friss paprikát és paradicsomot (télidőben esetleg elrakott lecsót) sem, mert ettől kapja meg a jellegzetes ízét és állagát. Szintén alapszabály, hogy a hosszúra eresztett pörköltszaftban főzzük meg a rizst (és nem egy külön edényben), ettől lesz bácskai rizses hús (és nem disznópörkölt rizzsel). Kötelező mellé az uborka, évszaktól függően kovászos vagy csemege.
1014 cikk 194/203 oldal