Egzotikus narancsos isler

Tészta

Egy kis naranccsal – esetleg mandarinnal – tehetjük egzotikussá ezt a sokszor készített, sok helyen sokféleképp
sütött édességet, mellesleg nagy kedvencemet. A lisztet átszitálom, belereszelem a jól lehűtött vajat vagy margarint, hozzáadom a porcukrot, a tojássárgáját, a szegfűszeget és az őrölt mandulát. Mindezeket gyorsan, ám alaposan összegyúrom, ügyelve, hogy a vaj ne melegedjen fel, ugyanis akkor a sütésnél összeesik a tészta, és kiszárad. A masszát lisztezett munkaasztalon
kb. fél cm vastagságúra nyújtom. A tésztából karikákat szaggatok, kivajazott, lisztezett tepsibe teszem, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöm.

Csokimáz

Közben elkészítem a csokimázt. A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom, hozzáadom a porcukrot és a kevéske vizet.

Karamell

Ha megsültek az islerkarikák, hagyom teljesen kihűlni, majd kettőt-kettőt összeragasztok narancslekvárral
úgy, hogy felülre kerüljön a szebbik oldala. Ezeket egyesével belemártogatom az olvasztott csokiba, megvárom, amíg rászárad. De addig sem ülök ölbe tett kézzel – a sütés már csak ilyen –, a narancsszeletek ragasztásához szükséges cukrot karamellizálom, azaz halványbarnára olvasztom egy kis edényben. Ebből teszek apró pöttyöket a gyümölcsszeletekre, majd fölragasztom
az islerekre. Vékonyra szelt narancshéjjal vagy cukormázzal díszítem

kaloria 330 CAL
ido 70 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink