A húsvét közeledtével nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan is kell helyesen sonkát főzni. Annak ellenére, hogy szinte biztos, nem először készülsz ezzel a finomsággal az ünnepekre, még te is találhatsz néhány hasznos információt összeállításunkban.

8 hasznos tipp a húsvéti sonkafőzéshez

1. KIVÁLASZTÁS ÉS VÁSÁRLÁS

Fontos, hogy ismert és megbízható helyről, körültekintő módon vásároljuk meg a kiszemelt nyers sonkát. Vásárlás során lehetőség szerint kerüljük a termék kézzel való érintését, válasszunk előre csomagolt terméket még annak ellenére is, hogy alapos hőkezelésen esik át az elkészítés közben. A vírushelyzetre való tekintettel ajánlott a kesztyű viselése! Ha a sonka csomagolása sérült, ne vegyük meg! Mielőtt a kosarunkba kerül, a lejárati idő mellett, ellenőrizzük, hogy az állománya megfelelő-e. Ne legyen túl kemény vagy beszáradt, valamint nyomás nélkül levet engedő. Érdemes a sonka címkéjén található információkat alaposan áttanulmányozni, mielőtt megvásároljuk!

2. TEREPRENDEZÉS

Fontos, hogy a főzést szigorúan tiszta konyhában kezdjük meg! Miután kibontottuk csomagolásából azonnal dobjuk a kukába, ne hagyjuk a pulton. Ha savanyú, büdös szag ütné meg az orrunkat a fólia eltávolítása után, ne együk meg. A sonkát folyó víz alatt leöblíthetjük, majd helyezzük egy megfelelő nagyságú edénybe. Ezt követően elengedhetetlen az alapos kézmosás és a megfelelő kéztörlés. Amennyiben a sonka nagyon száraz, kemény, sós akkor a főzés előtt néhány órára beáztathatjuk.

3. CÉLESZKÖZÖK VÁLASZTÁSA

Ha úgy döntesz, hogy egy időben több sonkát is szeretnél főzni, akkor azt külön edényben tedd. Hogy miért? Mert más főzési igényekkel, eltérő fűszerezéssel és érzékszervi tulajdonságokkal bírhatnak. Akkora edényt válasszunk, amekkorában a víz teljesen el tudja lepni a sonkát. Az edény kiválasztása után tegyük bele a lábasba a sonkát és öntsük fel hideg vízzel.

4. A FŐZÉS

A sonka főzését nagy lángon kell elkezdeni. Amikor felfő a víz, és esetleg habzik is, akkor azt szedjük le egy kanállal a víz felszínéről. Ezután vegyük vissza a gázt, magyarul lassú tűzön, fedővel lefedve főzzük tovább. Nem szükséges semmilyen fűszerezés, hiszen ezek a sonkák önmagukban főzve is nagyon ízletes végeredményt adnak. Bizonyos időközönként, több alkalommal, próbaképpen szúrjunk bele hústűvel a sonkába. Ha már könnyen belemegy, akkor megfőtt. Egyéni ízlés kérdése, hogy ki milyen puhaságúra szereti főzni a húsvéti sonkát. A főzési idő nagyban függ a sonka tömegétől is. Minél nagyobb a sonka, annál tovább érdemes főzni.

[eadvert]

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.