Szerencsére ma már elég változatosak a köreteink, kitörtünk a krumpli-rizs egyhangúságából. Régi jó ismerős a hántolt árpa, azaz az árpagyöngy vagy gersli. Egészséges, laktató, egyszerű az elkészítése, ráadásul kifejezetten olcsó.

Egészséges és laktató – gabonagyöngyöt köretnek!

A hántolt árpa az árpagyöngy vagy más néven gersli. Ez az elnevezés a német das Gerstel (jelentése: árpakása, árpagyöngy) szó magyarításából ered. Nagyon egészséges, magas a rosttartalma, sok benne a B és E vitamin. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, jótékonyan hat a bélrendszer gyulladásaira. Vigyázat, glutént tartalmaz.

[eadvert]

Kifejezetten olcsó, szinte minden élelmiszerboltban kapható. Két és fél vagy háromszoros mennyiségű sós vízben főzzük, viszonylag hosszú ideig (szűk háromnegyed óra alatt puhul meg). Ha előtte beáztatjuk, akkor természetesen rövidebb a főzési idő. Minden olyan ételben jól használható, ahol rizst használnánk. Levesbetétként is remek. A paprikás krumpliba, csilis babba, sóletbe érdemes dobni egy-egy marékkal, megfő velük együtt, és kifejezetten jót tesz ezeknek az ételeknek a puha krumpli vagy bab és a haraphatóra főtt gabona ellentétes textúrája.

Burgonyás árpakása karfiollal rakott busafilével

Töltött káposzta kellevélbe töltve, gerslivel és édes káposztával

Korhelyleves füstölt oldalassal, gerslivel

Krémsajtos gerslirizottó sült zöldségekkel

Gerslivel főtt velős gulyás

Köményes sertéscomb karalábés gerslivel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.