Erdélyi padlizsános lángos
Fél deci langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd langyos helyen fölfuttatjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, áttörjük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, azután langyos helyen, lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve a duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a padlizsánt héjastól kis kockákra vágjuk, és megsózzuk. A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk az áttört fokhagymát és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk. Ha kész, belekeverjük a lehéjazott, cikkekre vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Minden lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomjuk, s kissé lelapítjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.