Füstölt sonkás zöldbableves
A sonkát puhára főzzük, majd kivesszük a levéből. A sonkalében fogjuk majd megfőzni a levest. A megmosott
zöldbabot feldaraboljuk. Megtisztítjuk a répát, a karalábét
meg a vöröshagymát, és apró darabokra vágjuk. A füstölt
lébe beletesszük a feldarabolt zöldségeket és az apróra
vágott kaprot.
Kevés zsíron liszttel rántást készítünk, belekavarjuk a
felaprított petrezselyemzöldet, pirospaprikával színezzük.
Felengedjük a hideg tejjel, és berántjuk vele a levest. Ételízesítővel és – ha kell – sóval fűszerezzük. Tálalás előtt a sonkát csíkokra vágjuk, és minden tányérba teszünk belőle egy adagot. Ecetet és tejfölt tegyünk az asztalra, aki
szereti, még ezzel is ízesítheti.