Hollókői babgulyás
A szárazbabot előző nap beáztatjuk. Másnap a hagymát összevágjuk, a zsiradékon megdinszteljük, meghintjük pirospaprikával, és a paradicsommal-paprikával a szokásos módon pörköltalapot készítünk. Rátesszük a kockára vágott húsokat: a lábszárt és a füstölt csülköt. A saját zsírjában összepirítjuk, majd sózzuk-borsozzuk,
fokhagymát dobunk bele, és felengedjük másfél liternyi vízzel. Amikor a hús félig megfőtt, hozzáadjuk a beáztatott babot, a zöldségeket, és szükség szerint fűszerezzük.
Amikor már majdnem kész, beledobjuk a felkarikázott kolbászt. Közben fokhagymás rántást készítünk, zúzott fokhagymával, 2 evőkanál liszttel és kicsi olajjal meg némi pirospaprikával, és ezzel sűrítjük az elkészült gulyást.