Tavasz közepén nem nehéz egy nagy csokor illatos medvehagymalevélhez hozzájutni, de az év többi részében is néha jó lenne ezzel ízesíteni a rántottánkat vagy a pogácsánkat. Adunk ötleteket a tartósításhoz.

Egész évben medvehagyma

Nagyon sokoldalúan tudjuk felhasználni ezt a remek, kicsit hagyma, kicsit fokhagyma ízű növényt a konyhában. Természetesen nemcsak sós süteményekhez. Kitűnő levest is főzhetünk belőle, kiváló tésztafeltét, remekül feldobja a különböző salátákat, zöldséges ételeket. Egy baja van: nagyon rövid ideig tart a szezonja, március vége, április meg egy kicsi május talán, aztán megint várhatunk egy évig. Könnyebb átvészelni a medvehagymamentes hónapokat, ha betárolunk belőle az ínségesebb napokra. Tehát ha nagy mennyiséghez jutunk belőle, tegyük el télire.

Fagyasztás: a legegyszerűbb módszer. Lecsippentjük a szárak végét, megmossuk a leveleket, és tökéletesen megszárítjuk. Innen többfelé haladhatunk tovább. Egyik lehetőség, hogy a leveleket egyben vagy feldarabolva zacskózzuk, és már mehetnek is a fagyasztószekrénybe. Arra kell csak ügyelni, hogy dupla vagy tripla legyen a csomagolás, hogy a hagyma erős szagát bezárjuk. Úgyis csinálhatjuk, hogy olajjal összeturmixoljuk, a jégkockatartó kis üregeibe gyömöszöljük, így fagyasztjuk le. Ha már megfagyott, akkor kipattintjuk a kockákat, áttesszük egy dobozba, így tároljuk a mínuszokban – bármikor előkaphatunk egy-két kockát, s már tehetjük is a levesbe, mártásba. Itt se feledkezzünk meg a többszörös becsomagolásról.

Üvegbe zárva: a megtisztított, megmosott, tökéletesen megszárított leveleket felaprítjuk, összekeverjük legalább 10 százaléknyi sóval és jó minőségű, semleges ízű olajjal. Annyi olajat adunk hozzá, hogy ellepje majd az üvegben a zöld leveleket. Az illatos elegyet kicsi üvegcsékbe töltjük. Nagyon sokáig sajnos nem áll el – meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát, ha hűtőszekrényben tároljuk.

3 élelmiszer, amit jobb, ha nem mosol meg főzés előtt!

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.