Meggyes-mákos aranygaluska
3 evőkanál liszttel, pici cukorral, az élesztővel és 1 dl langyos tejjel kovászt készítünk. A tojássárgájákat 5
dkg cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a maradék tejet, amiben feloldottunk egy csipet sót. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, és abba öntjük a hozzávalókat
a megkelt kovásszal együtt. A tésztát fakanállal hólyagosra verjük, és hozzáöntünk 6 dkg olvasztott vajat, amivel megint jól eldolgozzuk.
Egy órát kelni hagyjuk, utána kiborítjuk, ellapogatjuk, és közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott tortaformába vagy kisebb tepsibe lerakunk egy sort, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a reszelt
citromhéjjal elkevert cukrozott darált mákkal és a lecsepegtetett, magozott meggybefőttel. Ismét tészta,
mák, meggy következik, amíg tart a hozzávalókból; a felső sor tészta legyen. Újból megkelesztjük, és közepesen
meleg, 180 fokos sütőben megsütjük.
Vaníliamártás
A vaníliamártáshoz 3 evőkanál tejszínnel simára keverjük a tojássárgájákat. A többi tejszínt felforraljuk a kristálycukorral és a vaníliás cukorral vagy a vanília kikapart belsejével. A forró tejszínt a tojássárgájás
tejszínhez öntjük, és habverővel folyamatosan kevergetjük, amíg langyosra hűl.