Hétköznap, munka és család mellett nem jut túl sok idő egy-egy meleg vacsora elkészítésére. Ilyenkor kerülnek elő a villámgyors tésztás fogások.

Csak egy félórám van

Mindig a tészta kerül elő, ha kevés időnk van vacsorát főzni, de nem is baj, hiszen igen sokféle kapható, és nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Persze frissen gyúrt alapanyaggal lenne az igazi, de úgy már csak a kényelmes hétvégékbe fér bele. Szerencsére ma már számtalan nagyon jó minőségű száraztésztát árulnak, nyugodtan használjuk ezeket a gyors főzésekhez.

Ennek a csavaros tésztának az olasz neve a fuso szóból (fonás, orsó) származik. A mese szerint úgy keletkezett, hogy a Medicik udvarában az egyik szakács földre ejtett egy darabka nyers tésztát. A kisfia felvette, és rátekerte egy kötőtűre, máris megszületett ez a spirál alakú alapanyag. Többféle hosszúságban is készítik, lehet tömör (mifelénk ez a gyakoribb) vagy lyukas, utóbbinak fusili bucati a neve.

Mascarponés-parajos tészta darált marhahúsos, tojásos töltelékkel

A következő tésztához pedig elhasználhatjuk a húsvétról maradt sonkát, füstölt húst. A friss tavaszi ízekről a rengeteg hozzátett zöldféle gondoskodik.

Rukkolás tészta

A bazsalikomos tészta különleges ízvilágát a cukorborsó adja meg. Szerencsére nem kell hozzá sok. Bár szokás a korai, zsenge velőborsót is cukorborsónak nevezni, az igazi abban különbözik a társaitól, hogy a hüvelyét is meg lehet enni, mivel nincs benne az az ezüstös hártya, ami miatt általában ehetetlen ez az alkotórész. Nem is szoktuk kifejteni az aprócska borsószemeket, hanem a hüvellyel együtt használjuk fel. Frissen nagyon nehéz hozzájutni, főleg kistermelőknél érdemes keresni. Fagyasztva nagyobb áruházakban gyakran kapható.

Bazsalikomos-zöldborsós sült tészta roppanós zöldekkel

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.