Persze 200 évvel ezelőtt, még senki nem hívta street foodnak a népszerű lacikonyhákat. A gyorsan elkészülő, és az utcán, menet közben is elfogyasztható ételek kínálata sokat változott az elmúlt években, ám most ismét a magyaros gyorsételek hódítanak!

Lacikonyhától a burgerlángosig – Street Food magyar módra, az elmúlt 200 évben

A hazai street food elődje: a lacikonyha

Kétszáz éve a város minden szegény embere a lacikonyhán találkozott. A klasszikus kifőzőhelyek állandó és alkalmi jelleggel is működtek, és az éttermekhez képest olcsóbban kínáltak gyorsan felszolgálható ételeket. A lacikonyha leszármazottai lettek később azok a nagykonyhaként emlegetett büfésorok, ahol magyaros ízvilágú ételeket kínáltak széles választékban. Ekkor a hatalmas adagok, kígyózó sorok és gőzölgő kondérok jelentették az utcai étkezést.

lacikonyha

Lacikonyha már II. Ulászló idejében is volt, ám egészen az 1980-as évekig népszerű „étkezde” volt.
Fotó: Fortepan-adományozó/Konok Tamás

Örökéletű lángos, az üdülők street foodja

A lángos a legősibb, és talán örökéletű magyar gyorsétel, ami minden trendet túlél. Egykor a kenyérsütés napján készítették, a lepényeket a kemence szájához helyezték, mert fél óra alatt is elkészültek. Természetesen már akkor is tejfellel fogyasztották. A kelt tésztából készült, zsírban sült lángos ennek későbbi verziójaként lett népszerű olyannyira, hogy már Csehországban és Ausztriában is árulják.

lángos, büfé, retro

Piacok, strandok, buszállomások népszerű elmaradhatatlan egysége volt a lángosos!
Fotó: Forteban/Bauer Sándor

A sajtos tejfölös verzió mellett, ma már népszerű a lángosburger is, valamint a különböző húsos feltétekkel tálalt változata is.

lángos, húsos

Ma már ilyen lángos különlegességeket is ehetünk.

A Hot dog kolbásszal, a hamburger csalamádéval

A külföldi gyorsételek előfutáraiként tekinthetünk azokra a már klasszikus ételekre, amiket eleinte saját szájízünkre formáltunk. Hamburger, ahogy azt Amerikában sosem készítették: húspogácsa hagyományos zsömlékben, hatalmas zöld salátalevelekkel, friss uborkával, csalamádéval. Utóbbit, ha kértük a hot-dog-hoz is kaphattunk, ami virsli helyett kolbásszal került közelebb a magyar fogyasztókhoz. Ezek az ételek még a ’90-es években is hódítottak, és egy-egy retró büfében még ma is kaphatunk ilyet.

A Street Food Egyesület szerint a nemzetközi trendek továbbra is érdeklik a közönséget, mégis egyre többen keresik a hazai ízeket, és erre már a legújabb food truck-ok is reagálnak. A külföldi megkeresések pedig csak tovább ösztönzik a magyaros újhullámot, így a következő években nagy sikerük lehet a modernizált lacikonyháknak. Hogy a séfeket motiválják, az idei tizedik szeptemberi Food Truck Show-n magyarosítaniuk kell egy-egy ételt a kocsiknak, például mangalicából kell fogásokat kreálniuk a közönségnek.

Food Truck Show

Food Truck Show

McDonald’s, gyrosos és a kínai gyorséttermek

1988-ban megnyílt az első hazai McDonald’s, ami ízben és küllemben is elhozta Budapestre az amerikai életérzést. Az akkori Mekitől sok trükköt leshettek el a később berobbanó street foodosok, például az eldobható, mégis nagyon jól kitalált csomagolást, ami kényelmessé tette az elvitelt és az utcai étkezést. A ’90 években egyre több külföldi gyorsétterem lepte el a fővárost, és lassan az egész országot. Megnyíltak az első kínai és török gyorséttermek, és a hétköznapok részévé vált az édes savanyú csirke és a gyrosként számontartott törtök kebab.

Mcdonalds

Első magyarországi McDonald’s étterem a Régi posta utcában
Fotó: Fortepan

Mikrózott helyett friss és minőségi

Az amerikai, kínai, török és egyéb nemzetiségi gyorsételek megalapozták az igényt a street food-ra, és ezt egyre több hazai vállalkozó is észrevette. A siker titka azonban az újdonság ereje volt, nem a már ismert, klasszikus magyar ízvilág, így a legtöbben külföldi mintákra nyitottak gyorséttermeket. Ez az időszak teremtette meg az igényt a food truckokra is, akik először kimondottan rendezvényekre specializálódtak, de már jól felszerelt, modern konyhával és friss ételekkel.

2015-ben a Magyar Street Food Egyesület 30 tagja parkolt be először a Kincsem Park udvarára, hogy akkor gaszrofesztivál helyett még expó jelleggel megmutassa magát a rendezvényszervezőknek. Ahogy nőtt az érdeklődés a vásárlók részéről, úgy hagyta el egyre több séf az éttermek konyháit is, hogy saját kocsiból adhassák a vendégek kezébe az ételeket. Mára 200 autó járja együtt az országot, hogy minden térségbe elvigyék a minőségi street food-ot, műanyagmentes csomagolásban.

A Street Food Egyesület szerint egyre többen keresik a hazai ízeket, és erre már a legújabb food truck-ok is reagálnak. A külföldi megkeresések pedig csak tovább ösztönzik a magyaros újhullámot, így a következő években nagy sikerük lehet a modernizált lacikonyháknak.

 

Hozzászólások

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.