Amikor házépítésről van szó, az embernek millió dolgot át kell gondolnia, hiszen a végső cél minden esetben az, hogy egy lakályos és időtálló otthont építsen, amely az időjárási viszontagságoknak is hatékonyan ellen tud állni. Ebből a szempontból sokan elsősorban a tetőzet kialakítására gondolnak.

Miért fontos egy házon a homlokzat?

Ez érthető, hiszen a tető az, ami elsősorban megvéd a kinti viszonyoktól, a váratlan természeti csapásoktól és fontos, hogy annak gerendázata, a cserepek és minden más a megfelelő módon legyen kialakítva. Ugyanakkor, hőszigetelés szempontjából is a háztető az első front, ahol meg kell vívni a csatát a hideggel és a meleggel.

Viszont, ha a tető az elsőszámú fontossággal rendelkező elem ilyen szempontból, akkor rögtön utána a homlokzat következik, amit sokan, főként falun tűzfalként is emlegetnek. A különböző anyagból készült homlokzatok számos fontos funkciót látnak el. A tető mellett ezek az elsődleges védelmi vonalak az olyan időjárási hatásokkal szemben, mint az eső, a szél, a fagy, a hó, vagy az erős napsütés.

Ugyanakkor, a stabil és tartós homlokzat meggátolja azt is, hogy egy erősebb vihar a tetőszerkezet alá bejusson és esetleg ilyen módon károsítsa azt meg. Emiatt is fontos, hogy ha építkezel olyan homlokzati rendszer mellett dönts, amely egyrészt védelmet biztosít az ilyen hatások ellen, másrészt szigetelési képességével az energiahatékonyságra is kedvezően hat, emellett pedig javítja a lakók komfortérzetét és a karbatartás költségeit is minimalizálja.

A jó homlokzat ismérvei

A homlokzat kialakítása során számos kritériumot fontos figyelembe venni. Nyilván mindenkinek más dolgok fontosak, éppen ezért univerzális útmutató nem létezik. Az alábbiakban megtalálhatod a legfontosabb szempontokat, amelyeket saját igényeid alapján tudsz rangsorolni és megfontolni.

A homlokzat kialakítása során a praktikus érvek mellett az esztétika is fontos, valamint a megfelelő identitás. Ez azt jelenti, hogy olyan homlokzatot érdemes választani, amely kinézetével, formájával, színeivel illeszkedik a ház kialakításához. Ehhez ma már számos építőanyag közül tudsz választani, a határ szinte a csillagos ég.

Az olyan hagyományos anyagok mellett, amilyen a tégla, ma már sokan választanak üveghomlokzatot. Amellett, hogy egy látványos és egyedi megoldásról van szó, azért is hatékony, mert ha a homlokzat mögött is van lakótér, mondjuk padlásszoba, annak ilyen módon biztosíthatsz további természetes fényt.

A tetőszerkezet esetében már szó volt róla, de a homlokzatnál is fontos tényező a szigetelési képesség. Nyáron is fontos, hogy az augusztusi kánikula során ne melegedjen fel az otthonod az elviselhetetlenségig, de ennél is fontosabb, hogy télen, a fűtési idényben ne szökjön ki a meleg, ahogy mondani szokás, ne az utcát fűtsétek.

A számos rendelkezésre álló homlokzati megoldás közül itt érdemes megemlíteni az üvegezett függönyfalakat. Ezek a falak hatékonyan csökkentik a behatoló fény és hő mennyiségét, ugyanakkor hangszigetelő hatással is rendelkeznek. Összességében tehát a megfelelő homlokzati megoldás hozzájárul a rezsiköltségek csökkentéséhez és a megfelelő hangszigeteléshez is. Az utóbbi hasznos lehet, ha zajos utcában laktok.

A homlokzatok kialakítása során a szellőzésre is gondolni kell. Ha sikerül megoldani az épületi homlokzat természetes szellőzését, ezzel jól lehet szabályozni az objektum hőmérsékletét és páratartalmát. Ez azért is fontos, mert ilyen módon meg lehet előzni az esetleges tűzeseteket és keletkező károkat is.

Ami a tetőszerkezet és a homlokzat esetében egységesen megállapítható, hogy azok legfontosabb funkciója a szélsőséges időjárástól való védelem biztosítása. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy ezek egyfajta védőpajzsként szolgálnak az épület belseje és az időjárási kihívások között.

Ezért fontos a homlokzat kialakítása során a megfelelő anyag megválasztása. Ez azt jelenti, hogy annak ellenállónak kell lennie az időjárással szemben, a korrózióval, elhasználódással szemben, erősnek és masszívnak kell lennie.

Amennyiben lehetséges, hasznos lehet a homlokzat esetében üvegezési megoldásokhoz is folyamodni. Elsősorban azért, mert ilyen módon a leghatékonyabban lehet kihasználni a természetes fényt. Ezért is találhatsz az építőipari kereskedelemben egyre több ilyen megoldást. Másrészt, ennek fontos előnye az is, hogy jól néz ki, esztétikus.

Essen néhány szó a homlokzat struktúrájáról is. Mivel az olyan elemekből tevődik össze, mint a fémkeretek, az üvegezés, a tetőfedő eszközök, ezért fontos, hogy tartós, masszív anyagból készüljön, amely időtálló megoldást biztosít. Igaz, hogy a súly túlnyomó részéért a tető elsődleges szerkezete felel, de a homlokzati elemek is fontos támaszt biztosíthatnak. Éppen ezért ezek megválasztását is érdemes ilyen szemmel is megvizsgálni.

(X)

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.