Viszonylag ritkán használunk zöld fűszereket a lekvárokhoz, pedig nagyon jól feldobják ezeket az édes gyümölcsragukat. A végeredmény garantáltan pikáns lesz, desszertekhez (krémek, fagylaltok, torták) is adhatjuk, de pecsenyék különleges kísérője is lehet bármelyik.

Tegyünk a lekvárokba is zöldfűszereket!

Általában az a legjobb, ha a még sok lével fortyogó lekvárba dobjuk az adott fűszernövényt (akár teatojásban vagy tüllzacskóban), és adott idejű forralás után kivesszük. Vagy készíthetünk fűszerkivonatot (sima vízben forraljuk a fűszert, aztán átszűrjük), és ezt öntjük a gyümölcshöz főzés közben. Nem szerencsés, ha benne marad a kész termékben a maga a fűszernövény is, nekünk pont elég az íze.

Nekünk ezek a kedvenc párosításaink:
eper és bazsalikom,
sárgabarack és menta,
sárgabarack és kakukkfű,
őszibarack és menta,
körte és rozmaring,
alma és tárkony,
alma és kakukkfű.

Rozmaringos cseresznyelekvár
Hozzávalók:
2 kg fekete cseresznye
1 ág rozmaring
10-20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor

Kimagozzuk a cseresznyét, majd befőzőlábasba rakjuk, és elkezdjük főzni. Ha már levet eresztett, beledobjuk a rozmaringágat (egészben), és azzal is főzzük tíz percig, fedő nélkül, közepes-nagy lángon, kevergetve. Kidobjuk belőle a rozmaringot, hozzászórjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, és még 10-15 percig rotyogtatjuk (ha túl sok a leve, akkor még tovább). Végül fertőtlenített, tökéletesen záródó üvegekbe töltjük. Rázárjuk a kupakot, majd fejre állítjuk 10 percre. Visszafordítjuk a talpára, és ha kihűlt, mehet is a kamrába.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink