Összekeverjük a lisztet a sóval. Hozzáadunk 80 gramm, apró kockákra vágott hideg vajat, és elmorzsoljuk benne. Itt fontos, hogy a kezünk melege ne olvassza meg a vajat, ezért vagy késes aprítót használunk, vagy egy széles pengéjű késsel végezzük el az összemorzsolást. Több részletben hozzáadjuk a hideg vizet, és addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta. (Nem kell simává gyúrni.) Cipót formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, és egy órára berakjuk a hűtőszekrénybe pihenni.
A pihentetett tésztát lisztezett felületen 35×35 cm-es négyzetté nyújtjuk. A 300 gramm hideg vajat két sütőpapír közé tesszük, és nyújtófával addig püföljük, amíg feleakkora nem lesz, mint a kinyújtott tészta. A vajat a tészta közepére tesszük, a négy sarkát pedig ráhajtjuk, mintha borítékot hajtogatnánk.
Ezután ismét kinyújtjuk a tésztát 25×40 cm-es téglalappá, majd háromba hajtjuk. Vagyis a felső egyharmadot lehajtjuk a középsőre, majd az alsó harmadot felhajtjuk rá (szimpla hajtás). Az óramutató járásával megegyező irányban 90 fokkal elforgatjuk a tésztát, és ismét 25×40 cm-es téglalappá nyújtjuk. Ekkor négybe hajtjuk, vagyis a felső negyedet lehajtjuk a tészta feléig, majd az alsó negyedet felhajtjuk a tészta feléig, végül az egészet félbehajtjuk, mint egy könyvet (dupla hajtás). A tésztát ismét átlátszó fóliába csomagoljuk, és 30 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Az így pihentetett tésztát újra elforgatjuk 90 fokkal, majd megismételjük a szimpla és a dupla hajtást is. Végül ismét becsomagolva 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben. Felhasználásig hideg helyen tartjuk.
A hozzávalókból két, viszonylag nagy adag házi leveles tésztánk lesz. Ezért a kész tésztát elfelezzük, az egyik felét félretesszük (más felhasználásra). Ha hamarosan felhasználjuk, akkor a hűtőszekrénybe, ha sokáig nem, akkor pedig a fagyasztóba.
A másik felét 2-3 mm vastagra nyújtjuk, és éles késsel vagy pizzavágóval felvágjuk 2 centi széles csíkokra. A fémformákat lekenjük olajjal, és rácsavarjuk a csíkokat úgy, hogy enyhén fedésben legyenek. Sütőpapíros tepsire rakjuk, és lekenjük felvert tojással. 210 fokos sütőben pár perc alatt készre sütjük. Hagyjuk a csöveken kicsit hűlni, majd még melegen lehúzzuk a tésztát, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A sajtos töltelékhez a hideg tejszínt simára keverjük a tojássárgájákkal. Lereszeljük a sajtokat, a trappistából 50 grammot félreteszünk. A többit beleöntjük a tejszínes keverékbe, és lassú tűzön, kevergetve addig főzzük, míg a krém be nem sűrűsödik, de nem forraljuk fel. Ha kihűlt, hozzáadjuk a puha vajat, habosra keverjük, majd sóval, borssal és egy pici szerecsendióval ízesítjük.
A tejszínt habbá verjük a porcukorral és a habfixálóval. Mindkétféle krémet habzsákba töltjük, és belenyomjuk a kihűlt tésztarudakba. A sajtosok végét megmártjuk a félretett reszelt sajtban.