Annak ellenére, hogy a tojásleves egy rendkívül egyszerű, kevés alapanyagot felvonultató étel, mégis számtalan változata ismert, tipikusan olyan fogás, amit mindenütt ugyanúgy készítenek és mégis másképp.

Így lesz igazán jó a tojásleves

A rántás

[eadvert]

A tojásleves alapja a rántás. Ebbe a rántásba általában jó minőségű pirospaprika is kerül, ez adja meg a leves színét, és sokat hozzátesz a végső ízvilágához. Ha igazán finom levest szeretnénk készíteni, akkor semmilyen körülmények között nem szabad spórolni a paprikával, jobb, ha ezzel a fűszerrel adjuk meg a leves sűrűségét, s nem a rántáshoz használt liszttel.

Köménymag

A tojásleves elengedhetetlen fűszere a kömény. Ez a – korianderhez hasonlóan – megosztó fűszer sok esetben csak azért okoz problémát, mert a kész ételben kellemetlen dolog ráharapni. Az ízére viszont szükség van, így érdemes a köményt egy kisebb teatojásba zárni, és úgy a leveshez adni. A teatojást ne felejtsük a kész levesben, mert a kömény egy idő után eluralja az ételt.

A tojás

A tojásleves kulcskérdése, hogy a tojást egyben vagy elkeverve tartalmazza a végeredmény. Ha egyben szeretnénk a tojást a levesbe főzni, akkor javasolt a tojás beleütése előtt savanyítani egy kis bor- vagy almaecettel. Az sem baj, ha a tojás beleütése előtt a fakanállal egy kis örvényt hozunk létre, s így, a nagy szakácsok példáját követve buggyantjuk meg a tojásunkat. A posírozott, azaz buggyantott tojásnak ugyanis kedvez a savas közeg és az örvény nem engedi, hogy a fehérje része nagyon elkalandozzon, mielőtt a tojás megszilárdulna. Ha nem szeretnénk egész tojást a levesünkbe, akkor a tojás levesbe történő felütését követően alaposan kavarjuk át a levest, sőt akár már korábban, egy tálban is elhabarhatjuk a levesbe szánt tojásokat.

Íme a köménymagos tojásleves receptje >>>

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.