A GRILLÁZSTÉSZTA
A SOMLÓI ELKÉSZÍTÉSI IDEJE: 1,5 óra – SÜTÉS: 30 perc – DERMESZTÉS: 4 óra. – A grillázshoz 10 dkg cukrot megolvasztunk aranybarnára, 4 dkg durvára vágott diót teszünk bele, majd elkeverjük, és szilikonlapra öntjük. Lehűtjük, megdaráljuk. A cukorral kihabosítjuk a tojássárgáját, összekeverjük 8 dkg darált grillázzsal és a liszttel, majd a felvert fehérjével. Sütőlapra vékonyan kikenjük. A tetejét megszórjuk a darabos dióval, és 155 Celsius fokon, enyhén gőzös sütőben 30 percig sütjük. Majd a formához igazítva kiszúrjuk 18 darabra. – Ezután elkészítjük a kétféle mouse-t, a diópürét és a narancsos szirupot, majd összeállítjuk a somlóit, a következőképpen: – Kilencdarabos szilikonformában állítjuk össze a somlóit. A grillázslapokból a formához mérten 18 lapot formázunk. A formákat ujjnyi vastagon megtöltjük fehércsokoládé-krémmel, majd lefedjük a grillázslapokkal, és meglocsoljuk a narancsos sziruppal. Rákenjük a diókrémet, majd a formát kitöltjük az étcsokoládé-mousse-szal, és a végét lezárjuk a grillázslapokkal. Hűtőben dermesztjük, majd a formából kivéve olvasztott csokoládéba mártjuk, és tejszínhabbal tálaljuk.
AZ ÉTCSOKOLÁDÉ-MOUSSE
Az étcsokoládémousse-hoz a tejszínben felolvasztjuk a csokit, majd belekeverjük a tojássárgáját és a rumot. Ha kihűlt, óvatosan hozzáadagoljuk a felvert tejszínhabot.
A FEHÉRCSOKOLÁDÉ-MOUSSE
A fehércsokoládé-mousse hasonlóan készül: a csokoládét a tejszínben felolvasztjuk, majd belekeverjük a tojássárgáját, a vaníliarúd kikapart belsejét és a vizet. Ha kihűlt, apránként hozzáadjuk a felvert tejszínhabot.
A DIÓPÜRÉ
A diópüréhez a vízből és cukorból szirupot főzünk, majd az összes többi hozzávalót beleborítjuk, és botmixer segítségével pürésítjük.
A NARANCSOS CUKORSZIRUP
A narancsléből a narancshéjjal, a cukorral és a zselatinporral szirupot főzünk.
CSOKOLÁDÉÖNTET
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 15 perc – 1 adag: 140 kcal. – NEHÉZSÉGI FOK: 1-ES. – Vízgőz fölött a hozzávalókat – a csoki kivételével – befőzzük öntet sűrűségűre, majd a vízről levéve beletesszük a csokoládét.