Áfonyás pite

A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, a porcukorral és a fahéjjal. Hozzárakjuk a felkockázott fagyos vajat, a két tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (a legegyszerűbb egy késes betétű aprítógépben). Ha szükséges, adhatunk hozzá egy evőkanál jéghideg vizet. Ha összeállt a tészta, akkor gombócot formázunk belőle, átlátszó fóliába csomagoljuk, kissé ellapítjuk, és betesszük legalább egy órára a hűtőszekrénybe.

Ha letelt a pihentetési idő, akkor lisztezett deszkán a piteformánál négy centivel nagyobb körlappá nyújtjuk, átemeljük a formába, és úgy nyomkodjuk bele, hogy befedje az oldalait is. legalább 20 percre visszatesszük a hűtőszekrénybe (a tészta leeső részeit félretesszük a díszítéshez).

A töltelékhez összekeverjük az áfonyát a kristálycukorral, a vaníliás cukorral, a keményítővel. Reszelünk bele citromhéjat, ízesítjük egy evőkanál citromlével, csipetnyi reszelt tonkababbal. Beletöltjük a lehűlt tésztába. A maradék tésztából kis díszeket szaggatunk, rátesszük a pitére. Lekenjük felvert tojással, meghintjük egy pici cukorral. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tésztát, és körülbelül 35 perc alatt készre sütjük.

Mentás áfonyatorta

 

kaloria - CAL
ido 160 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink