125 g cukrot két evőkanál vízzel addig főzünk, míg szép borostyánszínű karamell nem lesz belőle. Hozzáöntjük a tejszínt, és három percig együtt főzzük, majd 5 percig pihentetjük. Hozzákeverünk 25 g kis kockákra vágott vajat, sózzuk, és lehűtjük.
65 g vajat felolvasztunk, összekeverjük az összetört zabkeksszel. Kivajazunk egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát, belenyomkodjuk a vajas kekszet, és 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt elősütjük.
Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. A mogyorót és az aszalt áfonyát apró darabokra vágjuk, és összekeverjük a mogyoróvajjal.
400 g mascarponét összekeverünk egy csomag vaníliás cukorral és 12 g liszttel. Egyesével beledolgozzuk a két tojást. Egy vékony réteget ráöntünk a kekszes alapra. Az almákat az üreges részükkel felfelé elosztjuk a krémen. Az üregeket megtöltjük a mogyoróvajas krémmel. Ráöntjük a maradék sajtmasszát. 150 fokos sütőben körülbelül 50 perc alatt megsütjük.
Kikapcsoljuk a sütőt, és ott hagyjuk egy órát kihűlni a sütővel együtt a tortát.
A maradék mascarponét összekeverjük egy evőkanál cukorral, és egyenletesen rákenjük a kihűlt torta tetejére. Meglocsoljuk a karamellszósszal, és megszórjuk durvára tört dióval.