A beáztatott babot sós, babérleveles vízben puhára főzzük, és leszűrjük. A felét húsdarálón ledaráljuk, a másik felét egészben hagyjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát egy liter olajban megdinszteljük.
A kétféle paprikát megmossuk, kicsumázzuk és ledaráljuk, majd a másik liter olajban babérlevéllel és egész borssal ízesítve lassú tűzön jó másfél órát pároljuk.
Amikor elkészült, egy nagy edényben összeöntjük a hagymát, a paprikát, a darált meg az egész babot, végül beleöntjük a paradicsomlevet. Pici sót adunk hozzá, és újraforrástól számítva 5-6 perc alatt az egészet összefőzzük. Akkor kész, ha kis olajcseppek jelennek meg a tetején.
Az elkészült zakuszkát tiszta befőttesüvegekbe szedjük, és gondosan lezárjuk. A hűtőben sokáig eláll.