Balázs-féle somlói

Elkészítjük a tésztát. Az egész tojásokat elektromos habverővel addig verjük, míg a duplájára nem nő a térfogatuk. Ekkor lassan, több kis adagban hozzárakjuk a cukrot, és azzal is habosítjuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, hozzádolgozzuk a tésztához. Kétfelé vesszük a masszát, az egyik felében eloszlatjuk a kakaóport. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a kétféle tésztát, egyiket az egyik felébe, a másikat a másikba, úgy, hogy minél kevésbé keveredjenek. 170 fokos sütőben 35 percig sütjük. Utána teljesen kihűtjük.

A cukorsziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd rummal vagy rumaromával ízesítjük.

A vaníliakrémhez felrakjuk főni a tejet, amíg felforr, habverővel verjük, így már az alapunk is egy könnyű hab lesz. Ha felforrt, beleöntjük a négy csomag krémport (nem tévedés, a hidegen keverhetőt fogjuk megfőzni), és folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha kész, azonnal hozzákeverjük a másfél deci tejszínt is.

Egy közepes, magas falú formában összeállítjuk az édességet. Alulra teszünk egy réteg piskótát, nagyvonalúan meglocsoljuk a cukorsziruppal, öntünk rá a forró krémből. Erre jön megint egy réteg tészta, és így folytatjuk, amíg van hozzávaló és van hely a formában. A sárga és a barna piskótát váltakozva használjuk. A tetejére vaníliakrém jön, végül megszórjuk cukrozatlan kakaóporral.

A csokiöntethez egy lábasban felforraljuk a vizet a kakaóporral és a cukorral meg az olajjal. Ha felforrt, besűrítjük a kis hideg vízben csomómentesre kevert liszttel. Rummal vagy rumaromával ízesítjük ezt is.

Hagyjuk legalább egy éjszakán át hideg helyen összeérni. Másnap evőkanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, és a csokiöntettel meg tejszínhabbal tálaljuk.

Somlói kalács

kaloria 370 CAL
ido 95 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink