Baranyai gesztenyés kosárkák
Amennyire munkaigényes a „szomszédos” almás-mákos
pite, kárpótlásként annyira egyszerű ez a gesztenyés linzertészta. A cukorból, vajból, lisztből és tojásból tésztát
gyúrok, fél órára a hűtőbe teszem, majd 1-2 mm vastagra
kinyújtom. Ezzel a tésztával kibélelem a kosárkaformákat
(nem szükséges kivajazni), majd 20 perc alatt
középmeleg sütőben szép sárgára sütöm.
Gesztenyemassza
Közben a gesztenyemasszát összevegyítem 10 dkg vajjal, 2 evőkanál mézzel és egy kupica rummal. Simára keverem, majd a kihűlt és a formákból kiszedett tésztakosárkákat magas kúp alakban megtöltöm a töltelékkel. Gyümölcsdarabokkal díszítem, de bevonhatom kávémázzal is.
Kávémáz
10 dkg margarint, 12 dkg kristálycukrot, 2 evőkanál kakaót, 2 evőkanál étkezési búzakeményítőt, 1 dl kávét és 1 csomag vaníliás cukrot simára keverek, majd lassú tűzön gyöngyözésig főzök. Folytonos keverés közben kicsit kihűtöm, és bevonom vele a kosárkákat. Késsel elkenni nem szabad, mert fényét veszíti! Langyos sütőben néhány percig szárítom.