Bazsalikomos, aszalt paradicsomos kovászos kenyér

A kovászt a sütés előtti este kell elkészíteni: 35 g érett kovászt 70 g BL80 fehér liszttel és 70 g vízzel egy tálban összekeverünk, a bőrösödés elkerülése érdekében letakarjuk, majd reggelig pihentetjük.

A sütés napján a dagasztáshoz szánt vizet és lisztet összekeverjük, hogy liszt ne maradjon szárazon, és 30 percig pihentetjük (autolizálás).

A fél óra elteltével a pihentetett tésztára öntjük az érett kovászt. Kézzel vagy géppel lassú fokozaton 6 percig dagasztjuk a tésztát.

Hozzáöntjük a sót, és további 6 percig gyorsabb fokozaton vagy mozdulatokkal tovább dagasztjuk, az utolsó egy percben hozzáadva az apróra vágott aszalt paradicsomot és a friss bazsalikomot is.

Kiolajozott tálba tesszük, és átlátszó fóliával lefedve 1,5 órát pihentetjük. Közben 30 percenként áthajtogatjuk. Minden egyes hajtogatás után egyre rugalmasabb tésztánk lesz, az a jó, ha szép nagy légbuborékok is kialakulnak a hajtogatás nyomán.

Az utolsó hajtogatások után 60-90 percig pihentetjük a tésztát a letakart tálban, majd cipót vagy veknit formázunk belőle, és rizsliszttel alaposan megszórt kelesztőformába tesszük.

Konyharuhával letakarva szobahőmérsékleten 1 órát, vagy még jobb, ha hűtőszekrényben egy éjszakát kelesztjük.

Felfűtjük a sütőt 250 fokra azzal az eszközzel, amin vagy amiben majd sütni fogjuk a kenyeret (sütőkő, vaslábas vagy tepsi). A megkelt cipót/veknit a forró sütőfelületre helyezzük, a tetejét bevágjuk és párás légtérben (melyet úgy érhetünk el, hogy egy kis fémedényben forró vizet teszünk a sütő aljába) 250 fokon 20 percig, majd 230 fokon még 30 percig sütjük.

Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megszeljük.

Húsvéti kalács kenyérsütő gépben

kaloria 120 CAL
ido 320 perc
nehezseg Nehézség: 3

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.