Berlini fánk

Fél deci langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, hozzáreszeljük a citrom héját. Beletesszük a két tojássárgáját, ráöntjük a felhabosodott élesztőt, és annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta. Jól kidagasztjuk, és ha már fényes, akkor hozzádagasztjuk az olvasztott vajat és a rumot is. Letakarva hagyjuk tíz percet pihenni.

Utána 20 kis gombócot gyúrunk belőle. Egy jó nagy tepsit sütőpapírral kibélelünk. Belesorakoztatjuk a gombócokat, egymástól megfelelő távolságra, mert még nőni fognak. Letakarjuk átlátszó fóliával (vagy egy nagy nejlonzsákkal). Szobahőmérsékleten hagyjuk kelni körülbelül két órát.

Másfél óra múlva leszedjük a takarást, hogy kicsit megszáradjon a gombócok teteje.

Egy nagy edényben bő olajat forrósítunk, és több adagban megsütjük a fánkokat. Úgy rakjuk a forró zsiradékba, hogy az a fele kerüljön alulra, ami eddig felül volt. Fedőt teszünk rá. Ha megsült az alja, levesszük a fedőt, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is. Papírtörlőre szedjük.

A lekvárt habzsákba kanalazzuk, és megtöltjük vele a fánkokat. Végül meghintjük porcukorral.

kaloria 240 CAL
ido 200 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.