Összetörjük a zabkekszet, és összekeverjük a megolvasztott vajjal. Egy kis tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, beletömködjük a masszát, és legalább húsz percre betesszük a hűtőszekrénybe.
Egy nagy tálban összeállítjuk a krémet. Ide kanalazzuk a sajtkrémet és a tejfölt. Hozzáadjuk a két egész tojást és a porcukrot. Ízesítjük még a citromlével, valamint a vaníliarúd kikapart magjaival. Rákanalazzuk a kekszes alapra. 145 fokos sütőbe toljuk, és 35 percig sütjük.
A birsalmát meghámozzuk, kivágjuk a csutkát, a gyümölcshúst cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a kristálycukorral együtt, hozzáöntjük a vizet, a kristálycukrot, belereszeljük a két citrom héját, és belefacsarjuk az egyik citrom levét. Kompótot főzünk belőle.
A sós karamellás öntethez a cukrot egy serpenyőben világosra karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, és addig főzzük, míg szép sima nem lesz, a legvégén adjuk hozzá a durva szeműt sót.
A kihűlt torta tetejére kanalazzuk a birskompótot, és alaposan meglocsoljuk a sós karamellel.