Böszörményi sós sütemény gödi módra

Rabné dr. Molnár Mónika és családja pár éve költözött Gödre, és ezt életük legjobb döntésének tartják. Apósa családjából, Hajdúböszörményről származik ez a sós recept, minden jeles eseményen ezt a süteményt szolgálják fel. Olvasónk kicsit alakított rajta a maga és a családja ízlése szerint. Nemcsak az íze, hanem a formázása is különleges. Ez egy hatalmas adag, ha nincs éppen lakodalom, a fele is elég lesz.

  1. Felfuttatjuk az élesztőt a tejjel és a cukorral, majd egy nagy tálba öntjük. Hozzáadjuk a lisztet, az olajat (vagy olvasztott vajat), egy evőkanál sót, majd jól kidagasztjuk. Az így kapott tésztából négy cipót formázunk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk kicsit kelni.
  2. Utána a cipókat egyesével téglalap alakúra nyújtjuk, körülbelül félujjnyi-ujjnyi vastagon.
  3. Összekeverjük a szobahőmérsékletű vajat a három tojássárgájával, a 20 dkg reszelt sajttal, a sóval meg a reszelt fokhagymával. A kinyújtott tésztákat bőségesen megkenjük a krémmel.
  4. Ezután mindegyiket felsodorjuk, a tetejüket az egész felvert tojással megkenjük. A maradék reszelt sajtot a kevert magokkal a tésztára szórjuk. Végül a rudakat egyenként kis trapézformákra vágjuk (az első szelet kicsit mindig csálé lesz, de némileg megigazítva, ez is asztalképes).
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, félóra pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.

Nézze meg, hogyan készül ez a finomság! Kattintson a galériára a lépésről lépésre fotókért!

Juhtúrós háromszögek szezámmaggal

Mogyorókrémmel töltött háromszögek gyümölcssalátával

kaloria 190 CAL
ido 135 perc
nehezseg Nehézség: 1

Hozzávalók

4 személyre

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.