Brindzás pogácsa
Végre egy pogácsa az Édes ízekben! Nem véletlen ez, hiszen az olvasók pogácsái egyszerűen lekörözhetetlenek, így a Receptpostában volt a helyük. De azért ez sem rossz, s ami még nagy előnye: rendkívül egyszerű. A gyúródeszkán átszitálom a finomlisztet, elkeverem benne a sót, hozzáadom a vajat, a brindzát (juhtejből készült, úgynevezett túrósajt), a jó sűrű, zsíros tejfölben – esetleg tejben, de az is minél zsírosabb legyen – elkevert élesztőt
és a tojást. (Ügyeljünk arra, hogy a tejfölt legalább fél órával hamarabb kivegyük a hűtőből, semmiképp se legyen hideg.) Összegyúrom, és a tésztát jól kidolgozom. A tésztából cipót formálok, és másfél óra hosszat pihentetem meleg helyen. Lisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom, késsel bevagdalom, utánaformázom a pogácsákat és kivajazott tepsire rakom. Kis ideig még pihentetem. Tetejüket tojássárgájával megkenem, 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig sütöm, majd a hőfokot leveszem 175 fokra, és kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütöm.