Gőz felett összeolvasztjuk a vajat és az összevágott csokit. Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat (liszt, kakaó, sütőpor, só, durvára vágott pirított dió). A főtt céklát összevágjuk, botmixerrel pürésítjük. Egy másik tálban kézi robotgéppel kihabosítjuk az egész tojásokat a nádcukorral, majd hozzáadjuk a csokis-vajas keveréket és a céklapürét, egynemű masszává dolgozzuk. Három részletben belekeverjük a száraz hozzávalókat, és spatulával vagy fakanállal alaposan eloszlatjuk a csokis alapban.
Egy 18 cm átmérőjű kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát. A nyers tésztát kissé fel is húzzuk a forma oldalára. 180 fokos sütőben körülbelül 50 perc alatt készre sütjük. Rácsra téve kihűtjük.
Robotgéppel kihabosítjuk a mascarponét a céklalével, a vaníliaőrleménnyel és a porcukorral. Végül hozzáadjuk a tejszínt is, és tovább verjük, míg egy jól kenhető, szilárd krémet nem kapunk. Habzsákba töltjük, és rányomjuk a kihűlt csokis tészta tetejére. Díszítésképpen pár ehető virágot, és pici céklaport szórunk rá.