Céklás-borókás pácolt lazac
A céklát megtisztítjuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A kaprot finomra aprítjuk. Egy tálban összekeverjük a céklát, a cukrot, a sópelyhet, a narancsok és a citrom levét, a borókabogyót, a kaprot, a tormát és a vodkát. Alaposan elkeverjük. Egy nagyobb tálat kibélelünk egy akkora átlátszó fóliával, ami legalább kétszer akkora, mint a lazacfilé, hogy kényelmesen bele tudjuk majd csomagolni a halat. A fóliára kanalazzuk a pác felét. Ráfektetjük a filét, majd a tetejére öntjük a maradék céklás keveréket, és szorosan becsomagoljuk a fóliába. Hűtőben 36-48 órán át pácoljuk, félidőben egyszer leönthetjük alóla a kicsöpögő folyadékot. A hűtőből kivéve alaposan lemossuk a maradék pácot a halról. Kissé ferde irányban vékonyan szeleteljük. Savanykás rozskenyérrel, sűrű tejföllel, friss kaporral, vékonyan szelt lila hagymával tálaljuk.