Citromos-bazsalikomos francia pite

Először a bazsalikomos citromkrémet készítjük el. Egy kis lábasba tesszük a két citrom reszelt héját, hozzáöntünk egy deci frissen facsart citromlevet, ráöntünk 100 g cukrot, beledobjuk a bazsalikomleveleket (párat félreteszünk a díszítéshez). A négy tojást egy tálban kikeverjük a maradék 100 g cukorral. A zselatinlapokat egy nagy tálban 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

Felforraljuk a cukros-bazsalikomos citromlevet, és folyamatos keverés közben ráöntjük a cukros tojásra. Visszaöntjük a lábasba, és lassú tűzön addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Átöntjük a tálba, és feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint. Szoba-hőmérsékletűre hűtjük. A vajat kis adagokban hozzáadva botmixerrel simára keverjük. Sima véggel felszerelt habzsákba töltjük, és három órára betesszük a hűtőszekrénybe.

Az omlós tésztához a vajat, a porcukrot és a lereszelt citromhéjat egy keverőtálban finom morzsássá gyúrjuk. A tojást a sóval összekeverjük, és a morzsához adjuk, majd az egészet sima, krémes masszává keverjük. A lisztet és a darált mandulát is hozzáadjuk, és tésztává gyúrjuk. Lapos koronggá formázzuk, és átlátszó fóliába csomagolva legalább egy órára hűtőbe tesszük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkalapon nagy, 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A hosszúkás tarte-formát kivajazzuk, és a kinyújtott tésztát belehelyezzük. A kilógó széleket levágjuk, és a tésztát villával több helyen megszurkáljuk. Sütőpapírt helyezünk rá, és sütőbabbal megtöltve az előmelegített sütőben vakon sütjük. Ezután a formából kivéve rácson kihűtjük.

Az olasz habcsókhoz a cukorból és 35 ml vízből egy lábasban szirupot főzünk. Amikor a szirup eléri a 110 fokot, a tojásfehérjét robotgéppel legmagasabb fordulaton habbá verjük. Amint a szirup 118 fokra hevült, levesszük a főzőlapról, és vékony sugárban lassan a tojásfehérjéhez öntjük, miközben folyamatosan verjük azt, amíg a massza szoba-hőmérsékletűre hűl. Ezután a masszát lapított csővel felszerelt habzsákba töltjük.

A kihűlt linzeralapba a krémmel töltött habzsákból szorosan egymás mellé gömböcskéket nyomunk. A pite egyik felére a tojáshabból hullámokat nyomunk.

Néhány bazsalikomlevéllel díszítjük, majd a habot cukrászfáklyával karamellizáljuk.

Tejfölös citromtorta

kaloria - CAL
ido 75 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

12 személyre

Ajánlataink