Coq au vin
A kakast darabokra vágjuk, és egy éjszakára vörösborba áztatjuk. Másnap kivesszük a pácból, bedörzsöljük sóval és borssal. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, üvegesre pirítjuk benne a kockákra vágott szalonnát. Beletesszük a húst, és minden oldalán aranybarnára sütjük. A húsdarabokat kiszedjük egy tányérra, a visszamaradt zsiradékban pedig megpirítjuk a megtisztított
mogyoróhagymát, éppen annyira, hogy egy kicsit megbarnuljon. Ekkor hozzáadjuk a felszeletelt gombát meg az összezúzott fokhagymát, és ezzel is pirítjuk egy keveset. Ha kész, liszttel besűrítjük a szaftot. A serpenyőbe visszatesszük a kakast, hozzáöntjük a bort meg a csirkealaplét, és felforraljuk. Babérlevéllel, kakukkfűvel, szükség szerint még egy kis sóval és őrölt borssal ízesítjük, azután nagyon lassú tűzön puhára pároljuk. Tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.