Croissant

Croissant

Az 50 dkg átszitált lisztet, a sót, a tojást, a két evőkanál cukrot, az olajat és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt egy nagyobb keverőtálba tesszük, majd kézzel vagy robotgéppel simára dagasztjuk. (Ha szükséges, kevés hideg vizet adhatunk még hozzá.) Viszonylag kemény, jól nyújtható tésztát kapunk, amit további felhasználásig a hűtőbe teszünk.
A 8 dkg lisztet összegyúrjuk a puha vajjal, majd két műanyag fólia között ujjnyi vastagra kinyújtjuk és félórára ugyancsak a hűtőbe tesszük.
Az élesztős tésztát lisztezett deszkán 3-4 milliméteresre kinyújtjuk. A közepére tesszük a lisztes vajat, majd a lap mindkét oldalát felhajtjuk a közepéig, azután kettéhajtjuk, és félórát a hűtőben pihentetjük. Ezt a nyújtást és hajtogatást még kétszer megismételjük. Végül a tésztát körülbelül 3 mm-esre kinyújtjuk, és háromszögeket vágunk belőle. Kifli formára felcsavarjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. A kiflik tetejét megkenjük felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

kaloria 320 CAL
ido 90 perc
nehezseg Nehézség: 2

Hozzávalók

4 személyre

Ajánlataink